Cale spre afirmare

Orice colț al lumii are universul său, are rădăcinile sale, rădăcini care dau o anume sevă. Numai că, tu, trecătorule, trebuie s-o găsești și s-o pui în undă. O sămânță bine plantată poate încolți, crește și mai apoi rodește.
 

Când zidești o casă, ca să dăinuie, trebuie să-i asiguri temelie solidă. Temelie trainică, sudoare și vrednicie. Asemeni celor zise mai sus s-a născut grupul instrumental-vocal „Izvorașul” al școlii gimnaziale de la Obârșiile Sucevei. Ne place să-i zicem „de la Obârșii”, pentru că, de aici, din picur cu picur, din picătură cu picătură, avea să se nască un râu care să dea numele unui ținut istoric. Un buchet de 20 de școleri de gimnaziu, cu mandolinele sub braț, au purces la drum. Un drum de la înălțimea muntelui spre… înălțimi. Nu vor avea o cale prea ușoară. În preajma sărbătorilor de iarnă și la Festivalul limbii materne (unde au câștigat premiul I) au susținut vreo 10 reprezentații. Temelia grupului, cărămidă cu cărămidă, strună cu strună, voce cu voce a fost pusă în loc de inimosul și vrednicul părinte paroh Valentin Ardelean. A unit mai multe voci, le-a pus pe strună și a rezultat o armonie deosebită. Ultima „confruntare” s-a petrecut la Vama, în zi de Mărțișor. Festivalul-concurs județean „Comori de suflet românesc”. O fază de preselecție pentru festivalul internațional de la Câmpulung Moldovenesc, din vara lui 2014. Au cules aplauzele asistenței, iar straiele naționale au însemnat un fel de arc peste timp. Pentru că, să nu uităm, acea adevărată „industrie țărănească”, producătoare de bunuri, se cam pierde. Păcat! „Grupul vocal-instrumental «Izvorașul» a prezentat la acest festival-concurs melodii în grai huțul și în limba română, care reprezintă cel mai bine zona de munte și au încălzit inimile celor prezenți cu cântece care te duc cu gândul la un peisaj pitoresc din caierul munților și la horile de altădată” (Ardelean Teodora, cl. a VI-a).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: