Necesară „susținere reciprocă”

Parlamentarii din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților au avut o consultare cu producătorii și procesatorii din industria cărnii în contextul în care, în data de 6 martie, deputații liberali au depus în procesul legislativ o inițiativă de completare a art. 140 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne.
 

„Sectorul de carne din România este controlat în prezent de către 10 mari fabricanți, care acoperă 70% din piață. Prin acest TVA redus vor scădea prețurile și se va reuși stoparea așa-numitelor exporturi false spre țările vecine, având în vedere că Moldova va intra în Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, iar Ungaria a scăzut deja TVA-ul la această categorie de produse”, a declarat Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților. Deputatul PNL Radu Surugiu susține că „reducerea TVA la carne și produsele din carne trebuie adoptată cât mai repede, deoarece în România se înregistrează cel mai mare TVA pe hrană din Uniunea Europeană, după Danemarca. În majoritatea statelor europene există această practică a cotei reduse a TVA la carne și produse din carne, respectiv Marea Britanie are cota 0%, Spania și Italia 4%, Franța 5,5%, Olanda, Belgia, Polonia au 7%, deci România trebuie să aplice această cotă diferențiată la produsele de bază, chiar dacă guvernul amână din varii motive această decizie”. Demersul liberal se înscrie în acțiunile recente la nivel parlamentar prin care reprezentanții PNL au inițiat deja modificări la Codul fiscal, în sensul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, precum și scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Astfel, propunerea legislativă de scădere a TVA la carne reprezintă următorul pas în îndeplinirea obiectivelor asumate prin programul de Guvernare al USL, „program care ne obligă, prin votul cetățenilor, să îl respectăm și să îl aplicăm”. Răspunsul cel mai bun al noii coaliții de guvernare la propunerea liberală ar fi susținerea acestor proiecte de legi deja depuse de PNL, se arată într-un comunicat al PNL, în care se menționează că, de altfel, în cadrul audierilor ministrului agriculturii, Daniel Constantin a dat asigurări membrilor comisiilor de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de „susținere reciprocă”, lăsând să se înțeleagă că Guvernul dorește implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014. „Având în vedere că Guvernul Ponta III, prin programul său, nu oferă garanții că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agroalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an – condiționate fiind de «spațiul fiscal necesar», parlamentarii liberali oferă, prin inițiativa lor, concretizarea angajamentelor asumate în cadrul USL”, se mai arată în comunicat. Partidul Național Liberal constată că, la nivel guvernamental, nu există voință politică pentru materializarea acestui obiectiv, dar are convingerea că, la nivel parlamentar, propunerea PNL de reducere a TVA la carne va beneficia de consens politic și de susținere la vot, se precizează în comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: