După izbucnirea unui nou val de infecții nosocomiale

Maternitatea rădăuțeană este din nou subiect de anchetă la DSP

Suspendarea activității la Maternitatea Rădăuți a fost prelungită și pentru zilele de 10 și 11 martie, din cauza celui de-al doilea focar de infecție nosocomială izbucnit în acest an.
 

Spitalul Rădăuți

Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat că, în cursul zilei de ieri, s-a efectuat o nouă recoltare de probe microbiologice, după dezinfecția efectuată în peridoada 6-9 martie, fiind așteptate rezultatele pentru a se lua „o decizie finală”. Probele microbiologice – exudate nazofaringiene – au fost recoltate de la tot personalul secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie. O serie de probe de pe suprafețe și tegumente au mai fost recoltate de DSP Suceava la data de 4 martie, dar au ieșit „parțial necorespunzătoare”, ele indicând în continuare prezența stafilococului auriu în mediul spitalicesc. „Actualul episod a totalizat un număr de 9 cazuri de infecție nosocomială, din care 4 au fost internate pe Secția de Chirurgie Infantilă a Spitalului Județean de Urgență Suceava. Ultimul caz, internat în seara zilei de 5 martie 2014, este și singurul caz care se mai afla spitalizat. Conducerea spitalului implementează toate recomandările făcute de specialiștii în domeniu, DSP Suceava monitorizând, în continuare, situația din această unitate sanitară” au declarat reprezentanții DSP Suceava. Începând cu 30 ianuarie, la Maternitatea Rădăuți au început să apară noi cazuri de infecții intraspitalicești cu stafilococ auriu la nou-născuți, după focarul de anul trecut, izbucnit în noiembrie, când 18 nou-născuți și o mamă au fost infectați cu acest microb. Anul trecut, Maternitatea Rădăuți a fost închisă la data de 18 decembrie, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la 6 ianuarie 2014 DSP Suceava dându-și acordul pentru redeschidere. Atunci, în urma analizelor efectuate în rândul salariaților de la Maternitate, 22 din cei 45 de salariați au fost depistați ca fiind purtători de stafilococ auriu. Anul acesta au apărut cazuri noi de infecții cu stafilococ auriu, deși maternitatea a fost atent monitorizată și fuseseră luate măsuri stricte de curățenie și dezinfecție. S-a confirmat că infecțiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuți au fost determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, noile cazuri de îmbolnăvire fiind o continuare a focarului de infecție înregistrat la sfârșitul lui 2013. După înregistrarea noilor cazuri de anul acesta, a fost cerut și sprijinul specialiștilor de la Centrul Regional de Sănătate Publică și de la coordonatorul rețelei de neonatologie din Moldova, care s-au deplasat la Rădăuți și au verificat condițiile igienico-sanitare existente după redeschiderea din 6 ianuarie. Întrucât maternitatea a fost reabilitată și modernizată anul trecut, specialiștii veniți în control au constatat că spațiile sunt corespunzătoare, dar au făcut câteva recomandări referitoare la îmbunătățirea unor circuite și amenajarea unui izolator pentru nou-născuți și a unei săli de tratamente. Acum se așteaptă rezultatele analizelor, pentru a se lua o decizie finală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: