„Nu ne putem baza pe USL”

USL nu și-a respectat înțelegerea avută cu PDL privind susținerea inițiativei prin care impozitele pe venitul agricol rămân la primării, a declarat, ieri, senatorul PDL de Suceava Gheorghe Flutur.
 

Declarația survine după ce Senatul a respins propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 8/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și ale art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care prevedea că impozitul și contribuțiile aferente veniturilor din activitățile agricole se încasează într-un cont distinct și se constituie venituri la bugetele locale. Parlamentarul democrat-liberal, care este și secretar general al PDL, a arătat că în toamna anului trecut premierul Victor Ponta a avut o întâlnire cu reprezentanții principalului partid de opoziție, PDL, în cadrul căreia una dintre propunerile agreate a fost ca impozitul agricol să fie sursă de venit la primării. Flutur a explicat că PDL nu a fost de acord cu introducerea impozitului agricol suplimentar, pe venit, întrucât țăranii plătesc un impozit pe proprietate, ceea ce înseamnă o impozitare dublă sau triplă, dar că, după ce USL a adoptat acest impozit, PDL a propus ca sumele colectate să se constituie venit la bugetul local, propunere cu care și premierul Victor Ponta a fost de acord. „Am propus ca acest impozit să se constituie venit la primării, pentru că multe primării nu au bani de funcționare, nu au bani de dezvoltare, de cofinanțare a unor proiecte, altele au conturile blocate, iar o sursă de venit ar fi prins bine” a spus Flutur. El a menționat că ar fi fost crescut și gradul de colectare în condițiile în care primarii ar fi fost direct interesați. „Nu a fost să fie așa. Nu ne putem baza pe USL care una a declarat, că vrea să asculte și glasul opoziției, și alta a făcut. Prin punctul de vedere al Guvernului și-a anulat promisiunea. Acum se va constitui încă o sursă de venit la bugetul central, urmând să fie împărțită prin pixul cuiva, pe criterii politice și nu după urgență și necesități” a mai spus senatorul PDL. Gheorghe Flutur a depus în septembrie 2013 o inițiativă legislativă prin care impozitele pe veniturile din activitățile agricole se constituie venituri la bugetul local. El arăta la vremea respectivă că dacă Guvernul Ponta trimite primarii să colecteze impozitele pe venitul agricol este „bine și corect” ca aceste venituri să rămână la primării și să fie de folos comunităților locale. „Banii luați pe sudoarea sătenilor, a fermierilor, trebuie să fie folosiți în interesul acestor oameni și al comunității, nu colectați la centru și cheltuiți de un guvern incapabil” preciza senatorul PDL.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: