Sub viscole

…Și ce mai dezvăluie viscolele din țară? (Sau, poate mai bine spus, ce ni se arată acum, anume, de sub zăpezi și viscole?) Pe alocuri o sărăcie lucie, glacială, parcă tăinuită când calamitățile lipsesc. Glasuri care cer ajutor, fără să fie vorba doar despre a fi dezgropate din nămeți. Viscol! Și un trist film cu bătrâni care n-au pe nimeni și cărora, pare-se, doar iarna grea le-a adus niște oameni în bătătură și câteva vorbe pe sub ferestre. Cu oameni care, ieșind din case, se jură că n-au mâncat de zile, de parcă până ce s-au năpustit troienele peste ei ar fi avut obicei de a face cărări la buticurile rurale (expresie actuală a „cumparativelor” de odinioară) ori s-ar fi ospătat cu regularitate la restaurantul sătesc.
 

L.D. CLEMENT

Inși mulțumind pentru pâinea, și apa, și sucul aduse de salvatori de parcă (să fie chiar astfel?!) iarna i-ar fi surprins fără fir de făină-n cămări, fără nicio cană de orez, niciun kil de fasole, iar rezerva de apă plată li se isprăvise chiar înainte de viforniță. De te întrebi – cu vinovăția de a fi greșit ori cu vinovăția de a rămâne un responsabil neputincios, un cetățean din periferia mereu opusă – ce se va întâmpla cu ei după ce se va stinge prăpădul? Cum vor supraviețui fără salvatori și fără ajutoare, ei, se prea poate că unii chiar victime ale vârstei, singurătății și nevoilor, se prea poate că alții chiar victime ale unei prelungi stări de fapt (decenii de cod roș-portocaliu!) ce a generat și întreținut personaje care așteaptă mereu și mereu alți salvatori și alte ajutoare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: