Peste 15.000 ha de păduri fără pază

> După tăierile făcute, vegetația forestieră nu mai prezintă valoare pentru proprietari, plata prestărilor de servicii silvice fiind nerentabilă
 

Terenurile împădurite neadministrate din județul Suceava acoperă o suprafață de 15.208 de hectare, ceea ce reprezintă 3,5% din suprafața totală de pădure, informează Daniel Constantin Coroamă, șeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, Daniel Coroamă. „Preluarea în pază și încheierea contractelor de prestări servicii silvice pentru întreg fondul forestier reprezintă una din prioritățile activității ITRSV, în acest sens fiind demarate o serie de acțiuni de control” precizează inspectorul-șef. Astfel, pe durata anului trecut, pentru neasigurarea serviciilor silvice, inspectorii de specialitate au aplicat 234 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 115.000 lei. În consecință, la ocoalele silvice s-au depus peste 550 de cereri de preluare în pază, în anul 2013 predându-se în pază circa 2.000 de hectare de pădure. „În acest an, ITRSV Suceava se va ocupa cu prioritate de identificarea proprietarilor celor 15.208 de hectare de pădure pentru care nu sunt asigurate paza și serviciile silvice, cu aplicarea prevederilor legale. Preluarea în pază a acestor suprafețe va garanta, în mare măsură, integritatea și paza pădurilor aparținând persoanelor fizice” subliniază șeful instituției silvice de control. Potrivit lui Daniel Constantin Coroamă, una dintre cauzele neîncheierii de contracte de prestări de servicii silvice pentru suprafețele respective constă în aceea că proprietatea nu este delimitată corespunzător în teren, fiind, în cea mai mare parte, formată din parcele puse în posesie conform Legii nr. 18/1991, a căror medie pe deținător este de sub un hectar. În alte situații, proprietarii puși în posesie sunt decedați, iar moștenitorii nu au dezbătut succesiunea legală. Pe de altă parte, după tăierile făcute, vegetația forestieră existentă nu mai prezintă valoare economică imediată pentru proprietari, plata prestărilor de servicii silvice fiind nerentabilă. Nu în cele din urmă, de la buget nu sunt alocate fonduri pentru paza pădurilor private cu o suprafață de sub 30 ha pe proprietar. Acest lucru a rămas stipulat în Codul silvic actual, deși Consiliul European a dat aviz negativ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: