Administrația județeană intenționează să se împrumute pentru alte lucrări și achiziții la aeroport, dar și pentru modernizarea unor drumuri

Consiliul Județean Suceava vrea să împrumute 20 de milioane de lei pentru finanțarea Aeroportului Suceava și pentru modernizarea mai multor drumuri județene, a anunțat ieri președintele instituției, Cătălin Nechifor.
 

„Acești bani vrem să-i folosim pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi, axele prioritare fiind Aeroportul și structura rutieră” a declarat șeful administrației județene, într-o conferință de presă. Nechifor a menționat că pentru Aeroportul Suceava este nevoie de o finanțare de 13 milioane de lei în condițiile în care numai cofinanțarea proiectului european de modernizare a acestuia este de 10 milioane de lei. El a explicat că pe lângă cofinanțare este nevoie de fonduri pentru lucrările de modernizare a exteriorului aerogării, dar și pentru achiziționarea unei autospeciale din clasa a VII-a de intervenții la foc, a unei autoscări pentru pasageri, dar și a unui sistem de utilaje cargo pentru viitoarea colaborare cu companiile aeriene cu care aeroportul sucevean va avea relații. „Trebuie să fim convergenți cu elementele de la aeroport pentru o dezvoltare pe lângă modernizarea pistei și a instalațiilor conexe” a spus Nechifor. Potrivit acestuia, anul trecut, CJ Suceava a alocat fonduri pentru modernizarea interiorului aerogării și pentru achiziționarea unui degivror de ultimă generație. Nechifor a explicat că în zona respectivă este un complex aeroportuar, din care fac parte, pe lângă aeroportul propriu-zis, Aeroclubul României, o pistă înierbată, Asociația Fly Bucovina, el menționând că se va mai construi un hangar. „E un complex aeroportuar, nu doar un aeroport pur și simplu” a precizat președintele CJ Suceava. El a mai spus că, din împrumut, 7 milioane de lei se vor folosi pentru finalizarea unor lucrări de modernizări de drumuri județene pe traseele Vatra Moldoviței – Argel, Rădăuți – Frătăuții Vechi, Râșca – Slătioara, Probota – limita cu județul Iași, dar și pentru podul de la Talpa între județele Suceava și Botoșani peste râul Siret. Nechifor a arătat că nu pot fi finanțate alte lucrări la drumuri județene dacă cele aflate deja în derulare nu sunt finanțate. Președintele CJ Suceava a menționat că pentru obținerea acestui credit este necesar avizul Ministerului de Finanțe, în scopul încadrării în plafonul impus în urma negocierilor cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. El a explicat că CJ Suceava are alte două credite, angajate în 2005 și 2006, în valoare totală de 36 de milioane de lei, gradul de îndatorare al județului fiind de 10%. În cazul în care se angajează acest împrumut de 20 de milioane de lei, gradul de îndatorare crește la 17%, dar, în patru ani, după plata ratelor la creditele anterioare, se revine la o îndatorare de 10%, a mai spus Nechifor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: