Fălticeni

Flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza

Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni, cea mai veche școală din zona Fălticeni, a sărbătorit vineri, 24 ianuarie, 172 de ani de existență. Manifestările au început la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de pe strada Nicu Gane, unde autoritățile locale împreună cu elevii și cadrele didactice ale școlii sărbătorite au depus coroane și jerbe de flori. După cuvântul de deschidere al prof. Daniela Ilincăi, directorul școlii, care a vorbit despre faptele domnitorului Alexandru Ioan Cuza și importanța celor 172 de ani de învățământ primar și gimnazial la această școală, totodată efectuând o scurtă trecere în revistă a personalităților marcante care „și-au descoperit setea de cunoaștere trecând pragul acestei școli”. Printre numeroasele personalități ale culturii românești care au fost elevi ai acestei școli se numără Eugen Lovinescu, Ion Dragoslav, Nicolae Beldiceanu, Artur Gorovei, Nicu Gane, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ștefan Sorin Gorovei.
 

Ziua Unirii

„Sunt 172 de ani în slujba frumosului, a binelui, a educației, a promovării valorilor morale și creștine. O mare parte din cei prezenți astăzi în mijlocul nostru și-au legat numele de această școală în calitate de elevi, părinți ai elevilor noștri sau foști dascăli. Numele școlii este sinonim cu profesionalismul, dăruirea de sine, ambiția și, înainte de toate, calitatea. Garanția unui învățământ de calitate este dată de cadrele didactice care imprimă elevilor dorință de cunoaștere, ambiția, autodepășirea și cunoașterea” a precizat prof. Daniela Ilincăi. Primarul Gheorghe Cătălin Coman, fost elev al școlii, s-a referit la importanța învățământului pentru autoritățile locale, făcând cunoscut că, în acest an, clădirea de pe strada Sucevei va intra în reparații capitale, fondurile fiind asigurate prin bugetul local. La finalul manifestării, elevii școlii, cadrele didactice, reprezentanții administrației locale, directori ai instituțiilor de învățământ din Fălticeni, foste cadre didactice ale școlii și foști elevi au dansat Hora Unirii. 172 de ani de existență a Școlii „Alexandru Ioan Cuza” Școala „Alexandru Ioan Cuza” și-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există și astăzi, pe strada Unirii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat școala în anii 1860 și 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop educațional pe strada Sucevei, în care se mai află amenajate și astăzi câteva spații dedicate învățământului, celelalte activități didactice desfășurându-se în clădirea construită în anul 1981.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: