La Centrul de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională „ARES”, în premieră

Viața unui tânăr a fost salvată prin embolizarea unei malformații cerebrale

Prima embolizare a unei malformații arterio-venoase la un tânăr de 32 de ani a fost realizată, săptămâna trecută, la Centrul de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională „ARES” din Spitalul Județean de Urgență Suceava. Echipa medicală a fost formată din dr. Mihai Crețeanu jr., radiolog intervenționist, dr. Gyula Gal, din Danemarca, și dr. Dorin Stănescu, șeful secției de Anestezie Terapie Intensivă. Dr. Crețeanu jr. a precizat că pacientul a fost diagnosticat cu aceasta afecțiune în urma unei angiografii cerebrale efectuate la centrul menționat, indicația terapeutică fiind embolizarea.
 

dr. Creteanu jr.

Tânărul s-a prezentat la medicul radiolog intervenționist deoarece în ultimii 10 ani suferea de dureri foarte puternice de cap, iar medicația nu avea niciun efect. Potrivit specialiștilor de la Centru, malformația arterio-venoasă este „o conexiune anormală și fragilă”, asemănătoare unui nod sau ghem, între artere și vene lipsind vasele capilare care fac legătura în mod normal între sistemul venos și cel arterial. În această situație, există un risc crescut de hemoragie, această leziune cerebrală fiind „prima cauză a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice”. Și în cazul de față, exista riscul unei hemoragii cerebrale, care i-ar fi fost fatală tânărului respectiv. Astfel că s-a decis embolizarea malformației respective, care a constat în „blocarea comunicării anormale între artere și vene, cu ajutorul unor dispozitive medicale numite spirale de platină”. Pacientul s-a externat după 3 zile, fără complicații perioperatorii, urmând să-și reia viața în mod normal. Spitalul sucevean, singurul spital județean din țară inclus în Programul național de tehnici de înaltă performanță Potrivit reprezentanților Centrului de radiologie și cardiologie intervențională, costurile unor astfel de proceduri sunt foarte ridicate, astfel încât accesul la acest tratament al pacienților cu malformații arterio-venoase este limitat. „În contextul dezvoltării programului de neuroradiologie intervențională, desfășurat cu susținerea Spitalului Județean, dar și cu ajutorul programului național de tehnici de înaltă performanță, din care spitalul județean face parte de la sfârșitul acestui an, accesul pacientului este facilitat. Practic, o mare parte din costurile aferente sunt suportate de spital, prin eforturile susținute ale domnului manager Vasile Râmbu, care a înțeles viziunea medicinii intervenționale. Spitalul Județean de Urgență Suceava este, de altfel, singurul spital județean din țară, inclus în acest program”, a mai declarat Mihai Crețeanu jr.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI