Președintele CJ, Cătălin Nechifor

Este de dorit ca 2014 să fie un an fast din punct de vedere al fondurilor europene

> „Sperăm să găsim o modalitate prin care statul român să garanteze cu un împrumut acele autorități publice care au proiecte în pregătire, astfel încât să putem da drumul la lucrări mai repede”, spune șeful executivului județean sucevean
România ar putea avea parte de o realocare de 350 de milioane de euro, s-a afirmat în ședința de la Piatra Neamț a Consiliului Regional Nord-Est la care a participat și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Șeful administrației județene sucevene, Cătălin Nechifor, face cunoscut că fondurile disponibilizate de Comisia Europeană ar lua calea proiectelor de infrastructură medicală, infrastructură școlară și infrastructură rutieră.
 

Cătălin Nechifor

„Așteptăm o decizie a Comisiei Europene, care se pare că va veni cât de repede și care se referă la realocarea unei sume de 350 de milioane de euro, bani care vor fi luați de pe axe care nu vor putea consuma alocările până la final de programare și care va fi alocată, la nivel național, pe 3 componente majore. Este vorba despre infrastructura medicală, circa 30 de milioane de euro, restul fiind destinat școlilor și infrastructurii de drumuri județene”, a declarat Nechifor. Șeful administrației județene sucevene spune că realocarea se va face la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare regională, care știu cel mai bine care sunt nevoile și prioritățile. Nechifor crede că, avându-se în spate performanțele din Programul Operațional Regional, pe respectiva componentă financiară „se vor putea face școli și drumuri” începând de anul viitor. În același cadru a fost prezentată și o informare privind partea de pregătire de programe strategice pentru perioada 2014-2020, acestea cuprinzând 4 proiecte majore pe drumuri județene, care să facă legătura, printre altele și între județele Suceava și Iași. În cauză sunt traseul alternativ Iași-Suceava-Dărmănești, ruta Botoșani-Dolhasca, șoseaua Vaslui-Iași și încă una care străbate județele Vaslui, Neamț și Bacău. „Condiția obligatorie este să se manifeste interes interjudețean pe rețelele de drumuri existente, proiectele urmând a intra cu prioritate în finanțare începând de anul viitor”, a precizat șeful executivului județean sucevean. Cătălin Nechifor reliefează că, în martie 2014, România va semna acordul cadru cu Uniunea Europeană, ghidurile aferente programelor operaționale urmând să fie disponibile într-un timp cât mai scurt posibil, astfel încât proiectele de finanțare să fie depuse în toamna anului viitor, din 2015 trecându-se la materializarea efectivă a acestora. Președintele Consiliul Județean Suceava subliniază că s-a luat în calcul ca, până la semnarea contractului cadru, România să poată promova mai repede proiecte, chiar dacă documentația oficială se va elabora mai târziu, urmând ca, ulterior lansării ghidurilor, să se poată face decontarea sumelor cheltuite în avans din resurse proprii. „Sperăm, de asemenea, să găsim o modalitate prin care statul român să poată să asigure, să garanteze cu un împrumut acele autorități publice care au proiecte în pregătire, astfel încât să putem da drumul la aceste lucrări mai repede. Este bine să facem acest lucru, pentru că nu ne dorim să avem sincope de finanțare între cele două perioade de programare. Ne dorim ca 2014 să nu fie un an mai puțin fast din punct de vedere al fondurilor europene”, a explicat președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI