Un părinte reclamă:

Copilul său nu este primit la grădiniță fiindcă nu a fost vaccinat

> Părintele invocă Legea 46, potrivit căreia părinții, printr-o declarație pe propria răspundere, pot să nu vaccineze copilul > De cealaltă parte, grădinița și DSP au ca justificare Ordinul 1995, care prevede că unitățile de instruire și educație primesc copiii numai dacă au efectuate imunizările profilactice obligatorii
 

Părintele unui preșcolar în vârstă de 3 ani – Ionel Vovciuc – s-a adresat redacției pentru a ne informa că și-a înscris copilul la Grădinița „Așchiuță” din Suceava, dar acesta nu este primit, întrucât nu are vaccinările obligatorii efectuate. Tatăl copilului spune că Legea 46 din 2003 prevede „că părinții, printr-o declarație pe propria răspundere, pot să nu vaccineze copilul”, atâta timp câte acesta este minor și părinții au dreptul de a decide: „Ca părinte aș spune că Direcția de Sănătate Publică încalcă legea, Ministerul Educației încalcă legea, rugăm DSP cât și Ministerul Educației să revadă Legea 46 și Legea 95 din 2006, care asigură dreptul părintelui de a decide vaccinarea copilului. Legea, specifică clar că părintele trebuie să prezinte carnetul de vaccin, nu specifică dacă să fie copilul vaccinat. Eu mi-am făcut datoria și am prezentat carnetul de vaccinări. Copilul s-a prezentat azi (n. r., ieri) la grădiniță – am întârziat o săptămână fiindcă a fost la bunici, am prezentat la grădiniță toate documentele solicitate, inclusiv dovada medicală, am achitat toate obligații bănești, dar medicul de la cabinetul grădiniței a refuzat categoric să-l primească, rugându-ne să facem o cerere către minister și acesta va decide”. Ionel Vovciuc susține că are cunoștință de „alte cazuri de copii nevaccinați care au fost totuși admiși la grădiniță”. „Întotdeauna trebuie să cântărim riscurile în raport cu beneficiile” Conducerea DSP Suceava ne-a precizat ieri că grădinița a procedat corect, conform Ordinului MS 1995 din august 1995, care prevede că „în unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii și tinerii care prezintă documente medicale care atestă starea lor de sănătate și efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”. Reprezentanții DSP sunt de acord că „nu poți refuza dreptul la educație al unui copil”, fiind de părere că preșcolarul ar trebui primit la grădiniță „dacă părintele își asumă riscul pe propria răspundere”. Conducerea DSP a reamintit că în 2013 „am trecut printr-o epidemie de rubeolă și rujeolă, fiecare cu peste 1000 de cazuri”, fiind și 3 decese cauzate de rujeolă, o fetiță de 11 ani și 2 sugari mici, din cauză că „nu au fost vaccinați”. Reprezentanții DSP mai spun că „știm că se desfășoară o campanie antivaccinare”, dar argumentele folosite de aceasta „ nu sunt de actualitate și nu au bază”, iar, chiar dacă apar unele reacții adverse, „întotdeauna trebuie să cântărim riscurile în raport cu beneficiile”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI