„Moșteniri”

Înainte de ’90, pare-se că a face parale și a aduna bunuri prin căile obscure de pe lângă legile vremii era… un act emancipat de fisurare a averii colective prin promovarea feluritelor (că, la o adică, până și cooperatiștii fără de voie, când dădeau cu jula „de la comun”, tot de spirit întreprinzător dădeau dovadă) inițiative private. Iar când vreunii erau descoperiți („dați la ilicit” se zicea) și pedepsiți, aproape că erau legitimați ca disidenți. Din ’90, mde, libertate, democrație, proprietate privată, legi noi, iar pe lângă ele tot felul de căi și de autostrăzi. Iar, din când în când, câte unul se trezea vorbind aproape că singur despre cum și când se vor da curajoase lovituri celor care, bunăoară, câștigă – negru pe alb – relativ puțin, iar la vedere sau ba clădesc, pun deoparte, se fălesc (cu limuzine, iahturi, vacanțe exotice ș.c.l.) că posedă ca niște nababi.
 

L.D. CLEMENT

Mai deunăzi, până și premierul se găsi să spună că, prin proiectata Constituție, ar urma să se prevadă și „confiscarea averilor nejustificate, conform practicii europene”, iar „actele de evaziune fiscală vor fi tratate drept acțiuni de crimă organizată”. Și mă tem (dar nu pentru el…) că, la câți oponenți are, deja și-a mai făcut niște dușmani, ba poate că și-a mai pierdut niște prieteni. Inși oarecum neliniștiți până ce și premierul va uita ce-a zis. Sau – de ce nu? – foarte relaxați. Că paradisuri fiscale există și funcționează, că mătuși și unchi în baza cărora să se inventeze moșteniri se pot găsi, iar la urma urmelor de ce atâta vorbă pentru nimic, căci cei cu adevărat meseriași sunt oricum peste orice constituție? Iar de va fi să fie lege, va fi. Exact pentru căței.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: