În comparație cu edițiile anterioare ale Festivalului de artă medievală din Cetatea de Scaun

„Prestatorii de servicii medievale”, plătiți la jumătate

> „Acum fiind austeritate, este mai greu” a declarat primarul Ion Lungu > Intrarea spectatorilor la manifestări ar urma să fie liberă abia de anul viitor
 

Deliberativul local sucevean a aprobat ieri, în ședință extraordinară, alocarea sumei de 80.000 de lei pentru organizarea Festivalului de artă medievală „Ștefan cel Mare”, ediția a VII-a. Banii au fost luați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale care, potrivit legii, poate finanța cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exercițiului bugetar. Astfel, prin rectificare, suma a fost transferată la capitolul acțiuni cu caracter științific și social cultural, urmând a fi folosită pentru finanțarea manifestărilor susținute de Muzeul Bucovinei. Inițiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu, a declarat că la instituția culturală amintită au mai ajuns 20.000 de lei din proiectul „Perlele medievale – Suceava, Hotin, Soroca”, în cadrul acestuia fiind procurată, de asemenea, vestimentație și recuzită în valoare de 130.000 de lei. „Conform tradiției, am sprijinit Festivalul de artă medievală cu sume importante, însă acum, fiind austeritate, este mai greu. În acest an, am mai alocat 20 de milioane de lei din fonduri europene, la care, potrivit proiectului european, se adaugă 130.000 de lei pentru costumele realizate special în acest scop. Sigur, acestea din urmă rămân ale Primăriei, însă sunt gestionate de Muzeul Bucovinei și folosite în momentul în care sunt organizate evenimente la Cetate. Ca atare, am decis să mai dăm 80.000 de lei, până la 100.000 de lei, astfel încât festivalul să se desfășoare în condiții cât de cât normale” arată Lungu menționând că Muzeul Bucovinei a solicitat de la bugetul local un sprijin financiar de 200.000 de lei. Aceasta în condițiile în care în anii din urmă s-au cheltuit chiar și 300.000 de lei, în comparație cu alte ediții „prestatorii de servicii medievale fiind plătiți la jumătate”. Consilierul Local PSD Cornel Grosar a solicitat ca, avându-se în vedere perioada de criză financiară prin care trece populația și ținându-se cont că Primăria participă cu o sumă consistentă, să nu se perceapă tarife de intrare la niciuna din acțiunile ce vor avea loc cu acest prilej. Lucru posibil, practic, doar de la anul, întrucât bugetul actual al manifestării a fost fundamentat și pe baza încasărilor respective. Edilul-șef Ion Lungu relevă că ediția din anul 2013 a Festivalului de artă medievală este una jubiliară, întrucât pe 19 august se împlinesc 625 de ani de atestare documentară a Sucevei. În vederea finanțării, organizării și desfășurării acțiunilor din anul acesta, municipiul Suceava s-a asociat cu Muzeul Bucovinei, evenimentul – care se va desfășura în perioada 15-18 august – având ca scop valorificarea monumentelor medievale din orașul Suceava, promovarea turismului cultural, precum și diversificarea ofertei culturale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: