Masive consumuri frauduloase de apă în comuna Ipotești

> La modă este metoda „înțepării” conductelor și a racordărilor operate înaintea contorului care măsoară consumul unei gospodării, operatorul de alimentare cu apă ACET încasând doar puțin peste 30% din volumul furnizat
În județul Suceava, consumurile de apă au crescut în mod îngrijorător din cauza zilelor de secetă, remarcă Ștefan Groaza, directorul general al societății de alimentare cu apă, canalizare și tratare-epurare ACET. Acesta a dat ca exemplu localitatea Ipotești, pe raza căreia capacitatea instalației de alimentare a fost dimensionată la nivelul vechilor consumuri. Însă, ulterior, cartierul de pe Dealul Tătărași s-a dezvoltat foarte mult, iar în anumite momente ale zilei rezervorul de alimentare rămâne gol.
 

Apa curenta

Groza spune că s-au luat măsuri de suplimentare cu o încă pompă, dar în zona în cauză, în perioadele caniculare, irigarea culturilor este foarte intensă. La toate acestea se adaugă și consumurile frauduloase, ACET reușind să încaseze doar puțin peste 30% din apa furnizată. „În zona respectivă se udă intens culturile, din care cauză, în 2 ore, rămânem fără apă în rezervor. În plus, sunt și consumuri frauduloase, acolo ACET încasând doar peste 30% din ceea ce am livrat, adică pompăm 14.000 de metri cubi de apă și încasăm numai circa 5.000 de metri cubi”, relevă Groza. Directorul general al ACET spune că s-au făcut controale împreună cu reprezentanți ai Primăriei Ipotești, aceleași consumuri nefirești de mari fiind înregistrate și în satele Tișăuți și Lisaura. Groza reliefează că practica este aceeași, a irigării culturilor, prin metoda „înțepării” conductelor și racordărilor operate înaintea contorului care măsoară consumul unei gospodării. „Am făcut echipe cu cei de la Primăria Ipotești și am verificat instalațiile de pe teren. Pierderile sunt nesemnificative, întrucât conducta este una nouă, de polietilenă. De aceea, nu poate fi vorba decât despre consum fraudulos, deoarece rețeaua este o investiție relativ recentă, trecând doar 5 ani de la darea ei în folosință. Am pus contoare pe fiecare ramură, s-au întreprins controale la mai multe case, însă este proprietate privată, și nu putem face mare lucru. Pe de altă parte, nici cetățenii nu prea spun ceea ce este în zonă”, a conchis directorul ACET, Ștefan Groza, asigurând că, pentru a face față consumului mărit, unitățile de pompare, precum și cele de rezervă sunt mereu în funcțiune.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: