Față de anul trecut

Număr dublu de absolvenți înscriși la șomaj

> 100 de absolvenți primesc deja indemnizația de șomaj, în cauză fiind cei care au terminat liceul pe 31 mai și nu s-au prezentat la bacalaureat > Astfel, rata șomajului în județul Suceava este de 5,56%, în creștere cu 0,44% față de luna anterioară
 

Mirela Adomnicăi

La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava s-au înregistrat 1.400 de absolvenți, mai mult decât dublul luat în evidență anul trecut, în intervalul similar, când au depus dosare 660 de tineri, informează directorul executiv al instituției, Mirela Adomnicăi. „Mulți dintre absolvenții anului 2013 nu s-au prezentat la prima sesiune a examenului de bacalaureat sau, prezentându-se, nu au promovat. Noi am insistat ca absolvenții să se înregistreze până la 29 iulie, pentru că exista riscul ca aceștia să nu promoveze nici cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, cea din luna august, ieșind, astfel, din intervalul de 60 de zile înăuntrul căruia puteau să se înscrie la AJOFM. Aceste insistențe ale noastre au avut rezultat, dovadă că numărul absolvenților înregistrați este foarte mare” a declarat Adomnicăi. Șefa AJOFM și-a exprimat convingerea că, în final, „când se va trage linia”, numărul absolvenților din evidențele instituției va fi la nivelul celui de anul trecut, respectiv de aproximativ 3.000. Până acum, aproximativ 1.100 dintre înscriși sunt absolvenții formelor de învățământ liceal și postliceal, iar 47 au studii superioare. Din totalul celor înregistrați, 100 de absolvenți primesc deja indemnizația de șomaj, în cauză fiind cei care au absolvit liceul la data de 31 mai și nu s-au mai prezentat la examenul de bacalaureat. Reamintim că pot beneficia de indemnizația de șomaj absolvenții tuturor formelor de învățământ, însă doar dacă, în termen de 60 de zile de la absolvire, aceștia s-au înscris în evidențele AJOFM. Este vorba despre cei care nu au reușit să se încadreze în muncă, nu urmează o altă formă de învățământ, nu au venituri sau cei care realizează venituri din activități autorizate, iar acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare. Rata șomajului în județul Suceava este de 5,56%, mai mare cu 0,44% față de luna anterioară. Indicatorul este în creștere cu 0,95% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce, potrivit oficialilor AJOFM, reprezintă un plus de 2274 de șomeri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: