Pâine mai albă?

Potrivit ministrului agriculturii, în ultimul deceniu, consumul de pâine în România a scăzut de la 1,8 milioane tone, la aproape 0,6 milioane tone. În medie, un român ar consuma 24-30 kg pâine/an, față de media europeană de 80 kg. Iar conform unor informații un pic mai vechi ale Rompan, în anul revoluției, un român înghițea, cu teamă și speranță, 130 kile de pâine… Socotelile de acum ale patronatului și guvernanților se referă însă doar la „pâinea albă”, altfel spus, la cea scrisă în acte și pentru care se plătesc taxe și impozite, de opinie ei fiind (având în vedere reducerea TVA la 9% de la 1 septembrie) că scăderea drastică a consumului s-a resimțit de când TVA a săltat de la 19 la 24%.
 

L.D. CLEMENT

Diminuarea TVA e o măsură totodată politică și economică (și… în această ordine), zice ministrul, în preocuparea majoră neintrând însă neapărat cei ce flămânzesc, ci fiscalitatea, bugetul (din perspectiva unor previziuni corecte) și cei care supraviețuiesc făcând pâine albă. Poate că are dreptate, căci – chiar având în vedere datele recensământului și nerecenzații români care se vor fi pus pe slăbit mâncând doar firimituri – între 130 și 24 de kile e o prăpastie adâncă în care e clar că se coace multă pâine neagră. Rămâne de văzut însă dacă experimentul va ține (conturând o premisă pozitivă pentru scăderea TVA și la alte alimente de bază). Sau nu, pâinea rămânând tot de două categorii: albă și neagrăăăă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: