Bucovinenii din Bacău, la Luncani, cu prezentări de carte

După ce nu demult au participat în număr mare (i-am salutat atunci, între alții, pe pictorul Ilie Boca și pe istoricul literar Constantin Călin) la vernisajul expoziției personale a artistei plastice Dany Madlen Zărnescu, expoziție care poate fi vizitată și acum la Centrul Cultural ,,George Apostu” Bacău, deosebit de activi, membrii Filialei Bacău a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, s-au întâlnit recent într-o manifestare de suflet și de prezentare de carte.
 

Răspunzând apelului prof. Elena Bostan, președinta Filialei, și invitației generoase a medicului Traian Curcă, căruia i-a făcut plăcere să-i aibă oaspeți la proprietatea sa din Luncani, bucovinenii din Bacău s-au regăsit aici în frumusețea grădinii și în liniștea ei, prielnică aducerilor aminte și evocărilor. Astfel, participantă la manifestarea aniversară, dedicată la Rădăuți marcării celor 150 ani de existență ai Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina – ,,Academia Nordului”, cum sună titlul cărții pe care i-a consacrat-o Lucia Olaru Nenati -, prof. Elena Bostan a povestit despre această manifestare și despre volumele monografice ale ing. Mircea Irimescu, realizate cu același prilej. Primul se confruntă cu un subiect pentru care cercetările sunt încă în curs de desfășurare – societățile civile din Bucovina, iar volumul II, „Voluntariat bucovinean”, este în fapt un dicționar al membrilor SCLRB. Autorul mărturisește că lucrând la acest volum și căutând date pentru cei care au fost membri în trecut a descoperit „o lume a umbrelor, foarte bogată, care a ținut în viață satele și orașele Bucovinei. Nu putem reduce Bucovina la rolul vedetelor.” (ziarul sucevean ,,Crai nou” din 24 mai 2012). La rându-i, emoționată, deoarece aparține familiei celebrei martire Anița Nandriș Cudla, prof. Anca Floare a vorbit despre emoționanta sa carte, ,,20 de ani în Siberia. Destin bucovinean”. Reuniunea s-a încheiat cu gânduri pentru viitorul Filialei, cu bucuria florilor și arbuștilor în floare din grădină și a cărților din biblioteca medicului Traian Curcă și cu fotografii (pentru numărul următor al revistei și pentru albumele familiilor bucovinenilor băcăuani), din care alegem două imagini, una cu prof. Anca Floare și medicul Traian Curcă, cealaltă cu o parte dintre participanți, în cadrul minunat al Luncanilor la începutul verii.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: