Românii și secuii

(filă de poveste)
Bine au dzis un poiatic: „Când nebunesc împărații, piiare norodul”. Așea și Țara Săcuiască, câtă pradă și risipă i-au făcut Ștefan vodă pintru nepriiateșugul și vrajba cu Matiiaș craiu… – Letopisețul Țărâi Românești și a Țărâi Moldovei (Cronica paralelă)
 

L.D. CLEMENT

…Care Matia Corvin, rege unguresc, și-l credea/și-l voia pe Ștefan vasal (printre altele, urmare a unei istorii începute încă de la descălecatul Moldovei). Dar simțindu-se în putere, Ștefan a speculat în câteva rânduri atât slăbiciunile și păcatele (de la oarece prieteșug cu fostul vodă Pătru Aron) secuilor, cât și ale regelui ungur (suzeran al secuilor), vremelnic pare-se făcându-i vasali pe secui (cf. Dlugosz, Stryjkowski). La Baia (1467) – de unde Matia (vrând să-i aplice o „corecție” lui Ștefan, mai ales fiindcă moldoveanul se plecase regelui polon Cazimir al IV-lea Jagello, iar apoi luase ungurilor cetatea Chilia, dar și pentru intrările lui în secuime) fugi rănit și înfrânt – secuii fură cu regele „lor”. Dar între apele Racovățului și Bârladului, aproape de Vaslui (1475), 5000 de secui (cf. Dlugosz, Stryjkowski, Bielski, M. Costin) luptară în primele rânduri, de la cel dintâi atac, cu vitejia ce le era de altfel recunoscută, de partea românilor lui Ștefan. Care au obținut împotriva otomanilor o victorie cum nu mai pomenise Europa creștină. „Niciodată o oaste turcească n-a suferit o așa înfrângere”, lăcrima văduva sultanului Murad I. Iar victoria fu trecută pe veci în contul lui Ștefan, deși riga Matia (care și el trimise în luptă 1800 de soldați) s-a străduit s-o mediatizeze Occidentului ca fiind a sa (considerându-l pe Ștefan tot vasal). Atât poate că ar fi destul pentru a se pricepe că, între unguri și români, secuii s-au dat – că aceasta-i soarta celor mai puțini între mai mulți – cu cei pe care i-au simțit mai tari; sau cu cei care i-au vrut mai mult. Pe cale de consecință, astăzi, dacă ei par a asculta mai mult de Budapesta, ar însemna că slăbiciunea e la București.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: