Deputatul ucrainenilor vrea să înființeze un cabinet parlamentar la Rădăuți

Deputatul ucrainenilor din România, av. Ivan Marocico, intenționează să deschidă un cabinet parlamentar și în județul Suceava, după Timiș și Maramureș, în municipiul Rădăuți, știut fiind că în zona respectivă trăiesc mai mulți etnici ucraineni.
 

Prezent recent la Suceava, deputatul a precizat că are în vedere faptul că județul nostru este pe locul 3 ca număr de ucraineni, după Maramureș și Timiș. Înființarea unui astfel de cabinet se află acum în atenția președintelui filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din Bucovina, Ioan Bodnar, care ne-a precizat că se va ocupa în perioada următoare de găsirea unui spațiu. Originar din comuna Ulma, de unde a plecat în urmă cu 20 de ani, deputatul Ivan Marocico a precizat, în cadrul conferinței de presă organizate la sediul filialei UUR, că atunci când și-a părăsit locul natal a lăsat în urmă „o familie cu 6 persoane” și un sat întreg, astăzi familia sa numărând 52.000 de etnici ucraineni pe care îi reprezintă în Parlament. „Oriunde mă duc sunt dornic să fiu un promotor al valorilor și neamului nostru ucrainean” a spus deputatul. Plecând de la considerentul că „temelia” societății o reprezintă rădăcinile, cultura, tradițiile, el a precizat că și-a propus să lucreze, cu toate filialele din toate județele în care trăiesc etnici ucraineni, pentru „consolidarea” și transmiterea mai departe a acestora. „Voi acorda o atenție deosebită atât fenomenului nostru cultural, prin implicarea decanilor de vârstă care ne cunosc cultura și tradițiile pentru a atrage generația tânără, tot ce înseamnă comunitatea ucraineană”. După ultimul recensământ, în județul Suceava trăiesc 5860 etnici ucraineni, aici fiind și 27 de organizații ale UUR. Întrucât mulți ucraineni nu vor să se declare ca aparținând etniei, deputatul Ivan Marocico a spus că „vom încerca să educăm populația ucraineană, în special cea din Bucovina, să se declare ca ucraineni, pentru că au mai multe drepturi. Multora le e rușine că sunt ucraineni, asta a rămas din timpul comunismului, când le era rușine fiindcă li se spunea că sunt ruși”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: