Aproape 15 milioane mc de ape otrăvite ajung în râurile și pâraiele din județul Suceava

> „În rețeaua hidrografică a județului Suceava a fost evacuat un volum total de 20,2 milioane mc de ape uzate, epurându-se corespunzător doar 22% din acest volum” a declarat Corneliu Vornicu, șeful SGA Suceava > În 2012, pentru depășirea concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele evacuate, SGA Suceava a luat măsura penalizării a 53 de agenți economici
 

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a monitorizat lunar, în cursul anului trecut, 95 agenți economici potențial poluatori, care evacuează ape uzate în resursele de suprafață, 41 dintre ei având ca activitate exploatarea agregatelor minerale. Directorul executiv al SGA, Corneliu Vornicu, a declarat că, în urma analizelor fizico-chimice efectuate în laboratorul instituției, față de limitele maxime admise, s-au constat frecvente depășiri la încărcătura de substanțe organice, reziduuri fixe, amoniu și suspensii, ieșirea din limite fiind urmare a exploatării necorespunzătoare a instalațiilor, cât și a uzurii morale a acestora. Potrivit șefului SGA, a fost epurată corespunzător puțin peste o cincime din cantitatea totală de peste 22 de milioane mc de ape uzate evacuate. „Apele uzate provenite din aceste surse sunt ape menajere și ape industriale din ramurile extractivă, alimentară, prelucrare a lemnului, precum și din alte activități, astfel că, în cursul anului 2012, în rețeaua hidrografică a județului Suceava a fost evacuat un volum total de 20,2 milioane de metri cubi de ape uzate, epurându-se corespunzător doar 22% din acest volum”, a declarat Corneliu Vornicu. Responsabilul SGA a atras atenția că apa dulce din județul Suceava trece, anual, printr-un proces de pierdere a parametrilor naturali, cauza constând în intensele procese de poluare cu apele uzate evacuate de aglomerările umane și platformele industriale. „Pentru protecția și îmbunătățirea calității apelor de suprafață, dar și a celor subterane, se impune retehnologizarea și dotarea stațiilor de epurare cu treaptă terțiară, care să permită eliminarea compușilor cu azot și fosfor”, a accentuat directorul executiv al SGA, adăugând că actualele stații de epurare au doar trepte de epurare mecano-biologică. Corneliu Vornicu a reliefat că operatorilor de apă sau agenților economici care evacuează ape uzate cu încărcări ce depășesc limitele maxime admise li se aplică principiul „poluatorul plătește”. Astfel, în 2012, pentru depășirea concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele evacuate, SGA Suceava a luat măsura penalizării a 53 de agenți economici dintre cei controlați. Apele uzate încărcate cu diverși poluanți trebuie să aibă concentrații care să se încadreze în limitele maxime admise stabilite prin HG nr. 52/2005, astfel încât, după deversarea în receptorii naturali, acestea să nu devină un potențial pericol pentru sănătatea oamenilor.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: