Zero

Finalul anului 2012 – an cu alegeri locale, cu referendum (anti)prezidențial și cu alegeri parlamentare – a adus, printre altele, și rezultatele a 3 cercetări de opinie realizate de CURS asupra cetățenilor, ONG-urilor și administrației publice, la comanda CeRe (un ONG rezultat din foști echipieri ai ProDemocrația și CENTRAS, trăind din proiecte în zona „participării publice”, finanțate de SUA, UE, România). Cercetări ale căror concluzii – după ce va fi fost evaluat „nivelul de încredere a românilor în instituții publice și politicieni” etc. – au fost reunite de organizația care le-a solicitat și plătit (prin CE) sub titlul „0% dintre români au foarte mare încredere în politicieni și partide”.
 

L.D. CLEMENT

Emitenții se vor fi gândit că vom fi de-a dreptul șocați de un așa titlu (…evocând, poate, și tabloidizarea cercetărilor sociologice la români!); încercând a sta cu picioarele de pământ, e mai lesne de presupus că niciunde în lumea asta mediul politic nu se bucură de „cea mai mare încredere”. Dar un aspect interesant e totuși cel că, oglindit cumva într-un astfel de studiu, politicul însuși nu pare a-și situa stima de sine la cotele cele mai înalte. Deși există un 5% de inși care vorbesc cu „mare încredere” despre politicieni (probabil cei care și-au reprodus autoportretul sau clienți de-ai lor), este clară „ruptura” dintre public și politicieni despre care vorbește, comentând rezultatele, sociologul Mircea Kivu, de părere fiind că ea se manifestă întrucât, înțelegem, vocea cetățenească nu ajunge la urechea politicienilor/ administratorilor (fie ei de țară, de municipiu sau de comună), iar ei sunt încântați că situația stă astfel. Cercetarea a probat însă clar un alt aspect al raportului: se întâmplă astfel fiindcă „nu suntem suficient de exigenți”. Nici cu noi, nici cu ei. Prin urmare, nici nu e cazul să avem așteptări mai mari. Nici să ne urăm că de la anu’ și la mulți ani politicienii vor deveni, de la sine, „slujbașii noștri”. Deocamdată, rămân numai în slujba lor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: