La cea de-a XVII-a ediție a festivalului, la Vatra Dornei

„Porniți plugul, Feți-Frumoși !”

Festivalul de datini și obiceiuri populare de iarnă „Porniți plugul, Feți-Frumoși!” de la Vatra Dornei a ajuns la cea de-a XVII-a ediție, fiind un eveniment de amploare organizat de Primăria municipiului Vatra Dornei, Casa de Cultură „Platon Pardău” și Fundația Culturală „Dorna Dorului”.
 

Ca în fiecare an, pe 29 decembrie, în centrul orașului se adună sute de oameni pentru a asista la spectacolul oferit de grupuri de colindători, ansambluri artistice, grupuri de urători din zona Bucovinei, dar și din județele vecine: Bistrița-Năsăud, Botoșani, Iași, Neamț și Maramureș. În deschiderea festivalului, în fața primăriei, și-au făcut apariția călăreți, carul tras de boi, buciumași și Moș Crăciun și, nu în ultimul rând, Anul vechi și Anul Nou, după care au urmat grupurile de urători și colindători care au susținut programe artistice. Evenimentul aduce în prim-plan frumusețea datinilor și tradițiilor din zonă, demonstrând încă o dată păstrarea vie a obiceiurilor din moși-strămoși. În ciuda frigului de afară, sute de dorneni și turiști s-au adunat încă de dimineață să admire caprele (împodobite cu prosoape tradiționale), urși, moși și urători înarmați cu bice, zurgălăi și buhaie care s-au întrecut în măiestrie. Dansul caprei, dansul cerbului, jocul ursului, căiuții, dansul țigăncii nu au lipsit din programul festivalului. Toate formațiile participante la festival au primit diplome, trofee și cadouri din partea oficialităților dornene și județene. Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, le-a mulțumit participanților pentru răbdarea cu care au îndurat gerul și pentru felul în care au demonstrat că știu să ducă mai departe tradițiile zonelor pe care le-au reprezentat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: