Deși numărul cazurilor de meningită este în scădere

DSP recomandă școlilor măsuri speciale de dezinfecție și curățenie

Evoluția focarului de meningită din județul Suceava este în scădere, dar, având în vedere începerea anului școlar, conducerea Direcției de Sănătate Publică recomandă școlilor să ia toate măsurile de curățenie și dezinfecție, pentru preîntâmpinarea unor noi îmbolnăviri.
 

Directorul DSP, dr. Ludovic Abiței, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că inspectorii instituției au început controalele în școli, fiind verificate și cele în care au fost cazuri de meningită în ultimul semestru al anului școlar. El a adăugat că, de miercuri, la controalele din școli vor participa și reprezentanți ai Prefecturii Suceava, precizând că principalele probleme cu care se confruntă școlile din mediu rural țin de aprovizionarea cu apă și de evacuarea apelor uzate, precum și de spațiile destinate depozitării alimentelor din cadrul programului „Cornul și laptele”. „Pe lista noastră sunt și școlile care au avut focare de meningită acută virală și le recomandăm să asigure condițiile de igienă, curățenie și dezinfecție în sălile de clasă, să se aprovizioneze cu apă și rezerve de apă, cu substanțe dezinfectante, în special pentru curățenia zilnică, pentru spălatul pe mâini al elevilor, înainte de a intra la clasă, înainte a mânca pachețelul de acasă sau laptele și cornul din programul guvernamental”, a declarat dr. Abiței. Enterovirusul meningitei se transmite și pe cale orală, nu numai prin mâini murdare DSP mai recomandă școlilor realizarea unui grafic de curățenie zilnică și periodică pentru sălile de clasă și grupurile sanitare, colectarea și eliminarea în siguranță a reziduurilor solide și lichide, asigurarea recipienților pentru colectarea organizată a deșeurilor în sălile de clasă și grupurile sanitare, utilizarea paharelor de unică folosință pentru consumul apei potabile și a unui container pentru depozitarea celor folosite, curățenia și dezinfecția suprafețelor frecvent atinse, cum ar fi mobilă, jucării, tastaturi de calculator. Directorul DSP a mai precizat, că, din păcate, enterovirusul care provoacă meningita acută virală nu se transmite numai prin mâini murdare, ci și pe cale respiratorie: „Enterovirusul se înmulțește încă din cavitatea bucală și se poate răspândi și prin vorbit și strănut, deși e un enterovirus care se localizează în intestin”. Potrivit datelor DSP, în săptămâna 3-9 septembrie 2012 au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Suceava, cu diagnosticul „meningită acută virală”, 5 persoane, cu vârste cuprinse între 1 și 13 ani, două cazuri fiind din municipiul Suceava, celelalte din comunele Fântânele, Ipotești și Valea Moldovei. Față de perioada precedentă, numărul cazurilor noi e la jumătate. Focarul de meningită numără în prezent 323 de cazuri. Mai sunt internați 9 pacienți, toți cu forme ușoare și medii de îmbolnăvire, cu evoluție favorabilă sub tratament simptomatic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: