Botoș, Ciocănești

Aproape 1000 de localnici și oaspeți, la hram și la „Răscolul stânii”

Dacă vorbim despre Hramul satului Botoș și Festivalul „Răscolul stânii”, ediția a V-a, ce a avut loc în zilele de 8 și 9 septembrie – în organizarea Parohiei Bisericii Ortodoxe din satul Botoș, a Primăriei și Consiliului Local Ciocănești, Asociației Crescătorilor de Animale „Suhardul” Ciocănești, Centrului Cultural Bucovina, prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava –, considerăm că a fost o manifestare reușită.
 

În prima zi, de dimineață manifestările au debutat cu câte o Sfântă Liturghie la toate bisericile și mănăstirile din comună. De la ora 12 s-a organizat simbolic „sâmbrașul”, urcatul sâmbrașilor la stâna de pe așa numitul „Platou al tradițiilor”. În cadrul Concursului „Cel mai vrednic tânăr gospodar” la care s-au prezentat 5 candidați, premiul cel mare a fost obținut de tânărul Ioan Timu, care a obținut punctajul maxim la următoarele probe: recunoașterea oilor după semne; mulsul oilor; socoata sâmbrașilor cu baciul; plecatul oilor în tomnat; dovedind talent deosebit în interpretarea horei sâmbrașilor. Premiul a fost o vită din rasa Charolaise, evaluată la suma de 1000 euro. În fața mulțimii care s-a adunat la Botoș, în jur de 800-1000 de persoane, atât localnici, cât și musafiri, au evoluat Ansamblul „Brâulețul” din Botoș, Taraful „Dor” din Moara și Grupul vocal din Bosanci, Grupul de fluierași „Ciobănașul” din Topilați –Neamț, Ansamblul folcloric „Cetina Călimanilor” din Șarul Dornei, solistul Călin Brătianu din Suceava, Grupul de fluierași „Floare de Mălini” din Mălini, Ansamblul folcloric „Rapsodia trișcașilor” din Leșu – Bistrița-Năsăud, solistul Ovidiu Purdea – Someș, Grupul de fluierași „Cetina” din Stulpicani, Grupul vocal „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc, Ansamblul folcloric „Bujorul de munte” din Cârlibaba, solista Nicoleta Hafiuc, ansamblurile „Bistrița Aurie” din Ciocănești și „Dorna dorului” din Vatra Dornei. Formații și soliști care au entuziasmat publicul, culegând aplauzele cuvenite. La ora 23.30 a avut loc un spectacol de foc de artificii, cu totul minunat. În cea de-a doua zi s-a desfășurat o splendidă paradă a portului popular din Botoș. Noul primar al comunei Ciocănești, ing. Radu Ciocan, a decernat premii celor mai valoroase costume prezentate, constând din câte un DVD cu înregistrarea „Paradei costumelor populare din Bucovina”, din data de 5 mai 2012 de la Viena, diplome și cartea intitulată „Drum de fier prin praf de pușcă și ploaie de stele” scrisă de tânărul și talentatul feroviar Paul Brașcanu, carte deja foarte cunoscută cititorilor de „Crai nou”. Primarul i-a felicitat călduros pe toți oamenii comunei care au contribuit la reușita manifestării, apreciind că ea „a fost o reușită; dar pentru edițiile viitoare este loc de și mai bine”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: