Patru halde de steril reclamă măsuri urgente de punere în siguranță

> Materialul steril ajunge în gospodăriile populației, scurgerile colmatează cursuri de apă sau le poluează cu ioni de bariu > Depozitele de steril din județul Suceava ocupă 280 ha și au un volum de 45,52 milioane mc
 

Mai multe depozite de steril inactive din județul Suceava necesită măsuri imediate de punere în siguranță. Semnalul a fost tras în cadrul recentei ședințe a Colegiului prefectural, sub acest imperativ fiind 4 halde de steril. În această situație se află halda Tonigărești, din Fundu Moldovei, la care „ravenările” extrem de puternice și pârâul Tonigărești antrenează material steril către gospodăriile din aval, halde aflate la foarte mică distanță de depozit. La halda „Moroșan”, din aceeași localitate, antrenările permanente de steril din depozitul de pe malul pârâului Moroșan au distrus drumul comunal de acces la locuințele situate în zonă. Halda de steril Valea Putnei, din Pojorâta, prezintă antrenări active de material peste zidul de sprijin, acestea ajungând în gospodăriile cetățenilor. La cariera Ostra, din Tarnița, a doua ca mărime din județ, după halda Puturosu, din cariera Călimani, scurgerile de steril colmatează pârâului Brăteasa și poluează apa cu ioni de bariu. În județul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare și explorare geologică, celelalte fiind perimetre miniere în care s-a desfășurat activitatea de exploatare a zăcămintelor. Deșeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din explorarea substanțelor minerale utile, acestea ocupând o suprafață de 280 ha și având un volum de 45,52 milioane mc. În perioada 1999-2001, în județul Suceava s-au efectuat lucrări de dezafectare, închidere și reabilitare ecologică în 14 perimetre miniere, iar în intervalul 2004-2005, în alte 5 perimetre miniere. Proiectele de sistare și ecologizare a minelor au avut ca obiect închiderea lucrărilor miniere de legătură cu suprafața; demolarea unor construcții din incintele industriale și evacuarea materialului rezultat, precum și intervenții de stabilizare-înierbare a haldelor de steril.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: