Vești bune de la Ministerul Mediului

Suceava va avea unde să-și care gunoiul

> Ministerul este de acord cu depozitarea gunoiului pe platforma ecologică neterminată de la Moara > Suceava își va putea transporta deșeurile și pe fosta groapă de pe Mirăuți, așa-numitul „Călău” > Temporar, ar fi disponibilă și platforma închisă de la Gura Humorului> „Dacă se manifesta preocupare în trecutul mandat, nu ajungeam în situația total neplăcută de a găsi o situație de avarie”, arată șeful executivului județean, Cătălin Nechifor
 

Autoritățile sucevene responsabile se vor întâlni luni pentru a hotărî unde vor fi transportate și depozitate, în perioada următoare, deșeurile menajere din localitățile județului. Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a anunțat, ieri, că Ministerul Mediului a trimis răspuns la semnalul de alarmă lansat de pe plan județean și că adresa venită din Capitală prevede 3 variante de rezolvare a crizei gunoaielor. Prima dintre ele vizează amenajarea în curs de la Moara, la care, potrivit ministerului, trebuie așezate ultimele straturi de sort și montat cântarul-basculă pentru cântărirea resturilor. Faptul că acest depozit încă nu are o stație de tratare-epurare a levigatului nu reprezintă, potrivit adresei amintite, un impediment în calea punerii în folosință a platformei. Astfel, depozitarea se va petrece doar sub monitorizarea organismelor de mediu și doar pentru o perioadă de maxim 6 luni. Pe de altă parte, până la terminarea lucrărilor de amenajare a depozitului ecologic de la Moara, firmele de salubritate vor trebui să acorde o mai mare atenție colectării selective, metodă prin care cantitățile de resturi care ajung în rampă sunt diminuate în mod simțitor. „Consiliul Județean va trebui să urgenteze finalizarea depozitului ecologic de la Moara. Practic există întârziere, iar dacă se manifesta preocupare în trecutul mandat nu ajungeam în această situație-limită, să ne trezim cu contracte care au expirat pe 16 iulie, în postura total neplăcută de a se găsi o situație de avarie”, arată șeful executivului județean, Cătălin Nechifor. Deoarece depozitele Suceava și Gura Humorului au sistat depozitarea în 2011, ele sunt acum în perioada așezare-tasare a resturilor și, potrivit Ministerului Mediului, încă mai pot „primi” noi cantități de deșeuri, care să umple golurile existente pe platforme. O ultimă variantă propusă de Ministerul Mediului este cea referitoare la o stocare temporară, pe o perioadă de maxim 1 an, pe o platformă nou construită. Aceasta cu condiția ca respectiva rampă să fie autorizată de organismele de mediu. „Luni dimineața vom convoca o ședință la care să participe și autoritățile care au rol de autorizare și control și, evident, primăriile care sunt implicate. După opinia mea, va trebui să folosim toate variantele, întrucât în județul Suceava sunt multe localități și se produce foarte mult gunoi. Cred că Ministerul Mediului a dat posibilitatea autorităților locale să utilizeze concomitent soluțiile propuse”, a declarat Nechifor. Cătălin Nechifor a ținut să sublinieze că Ministerul Mediul a mai venit cu „o veste bună”, dându-și acordul pentru declanșarea procedurii de selectare, prin licitație, a viitorului operator de salubritate din cadrul proiectului mare de management integrat al deșeurilor din județul Suceava. „Dorința noastră este ca, pe măsură ce acest proiect se apropie de finalizare, să avem și operatorul privat la dispoziție”, a încheiat Cătălin Nechifor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: