Fuga de oraș

> Ponderea medie a populației urbane sucevene este cu peste 12% mai mică în comparație cu cea de la nivel național > Localitățile urbane se confruntă cu o serie de probleme care influențează atât sănătatea, cât și calitatea vieții populației
 

Numărul sucevenilor care locuiesc în mediul urban este în continuă scădere. Așa rezultă din raportul privind starea mediului, făcut public recent de Agenția pentru Protecția Mediului Suceava. Conform sursei citate, anul trecut, în județul Suceava, doar 42,7% din populația totală era concentrată în localități urbane. Trendul din ultima perioadă a fost unul de involuție, ponderea locuitorilor de la orașe în totalul numărului de locuitori ai județului coborând de la 43,3% în 2006, la 42,7% în 2011, respectiv cu 0,6%. Gradul de urbanizare din județ în perioada 2006-2011 se bazează pe date furnizate de Direcția Județeană de Statistică Suceava, ponderea medie a populației urbane sucevene, în comparație cu cea de la nivel național, de 55,1% (la 1 iulie 2009), fiind cu mult mai mică. „În județul Suceava, această pondere nu numai că este cu peste 12% mai scăzută decât media națională, dar are și tendința de scădere față de anii anteriori”, se arată în informarea Agenției pentru Protecția Mediului. Principala localitate urbană a județului Suceava este municipiul Suceava. Urbea reședință de județ are aproximativ 15% din întreaga populație a județului, respectiv 35,2% din cea urbană, fapt explicabil prin aceea că Suceava a concentrat, în trecut, o parte importantă din infrastructura economică a județului. Potrivit sursei citate, în ultimii ani se remarcă o tendință de schimbare, respectiv o ușoară scădere a ponderii populației municipiului Suceava în totalul populației urbane, în 2011 diminuarea fiind de 0,2% față de 2010. Raportul APM reliefează că localitățile urbane se confruntă cu o serie de probleme care influențează atât sănătatea, cât și calitatea vieții populației, precum cele legate de puritatea aerului, nivelul crescut de zgomot, terenurile abandonate, zonele nesistematizate, insuficiența spațiilor verzi, generarea de deșeuri și ape uzate etc. De asemenea industria, transporturile rutiere din mediul urban reprezintă surse concentrate de emisie a poluanților în mediu. În contrapondere, în orașe serviciile publice sunt mai bine organizate în comparație cu mediul rural, acestea contribuind la o mai bună gestionare a colectării și eliminării deșeurilor, selectării resturilor reciclabile, a colectării și tratării apelor uzate menajere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: