Două centre sociale unicat s-au deschis ieri la Gura Humorului

> Tinerii care ies din sistemul de protecție la 18 ani nu vor mai fi lăsați în voia sorții > Victimele violenței în familie au un loc în care să-și oblojească rănile
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a inaugurat ieri, la Gura Humorului, Centrul social cu destinație multifuncțională, destinat tinerilor aflați în situații de risc de peste 18 ani, și Centrul multifuncțional destinat victimelor violenței în familie. Primul va funcționa la etajele II și III ale fostului centru de plasament “George Sidorovici”, al doilea la etajul I din același imobil, amenajat și dotat în consecință, complet schimbat pentru noile funcții. Ambele sunt centre unicat în județul Suceava și cu destinații absolut noi, construite cu finanțare obținută prin Programul de Incluziune Socială.
 

Lecții pentru viața de dincolo de centrul de plasament Centrul social cu destinație multifuncțională a costat aproape 300.000 de euro, contribuția locală (imobil și numerar) fiind de circa 194.684 de euro. Funcționarea acestui centru duce la rezolvarea, conform capacităților, unei probleme dureroase în sistemul de protecție socială din România: protejarea tinerilor și după ce aceștia sunt nevoiți să părăsească centrele, la majorat. Tinerii aflați în această situație vor găsi în centru, pentru o perioadă limitată de până la 3 ani, găzduire, mâncare, dar mai ales asistență și consiliere în vederea integrării în societate, pentru găsirea unui loc de muncă. Altfel spus, tinerii ieșiți din sistem nu vor mai fi aruncați în voia sorții după ce au împlinit 18 ani, cineva îngrijindu-se de ei, o vreme, pentru ca să poată să aibă cu ce se ține pe propriile picioare. Centrul are o capacitate de 40 de locuri, 30 dintre viitorii beneficiari fiind deja identificați în centrele de ocrotire din județul Suceava și gata fiind să se mute în noua casă. Viața de dincolo de pumnii bărbatului Centrul multifuncțional destinat victimelor violenței în familie are doar 12 locuri și a costat mai puțin, până spre 190.000 de euro. El răspunde însă altor nevoi acute în mai toate comunitățile din țară, și anume îngrijire de bază, ocrotire, consiliere, suport specializat pentru reintegrare în societate a victimelor violenței în familie. Vor găsi toate acestea în centru persoanele ce trăiesc frecvent drama violenței domestice (femei bătute de soți sau concubini, frați), familii marginalizate social, copii afectați de violența intrafamilială. Un grup de asistenți sociali și psihologi îi vor ajuta pe beneficiari să depășească trauma, lucrând cu mintea lor, dar și concret, ajutându-i să-și recapete demnitatea și să se întoarcă în rândul lumii. Femeile abuzate vor primi aici servicii complexe, de la îngrijirea rănilor, consiliere pentru obținerea certificatelor medico–legale, până la sfaturi specializate privind proceduri juridice și posibilitatea de a intra în programe de reinserție socială, privind căutarea unui loc de muncă. Vor înțelege poate că există viață și dincolo de pumnii bărbaților de lângă ele. Foarte importantă și cu impact în comunitate va fi în centru munca specialiștilor pe grupuri terapeutice de suport pentru victimele violenței în familie, acele grupuri în care sufletul și mintea se vindecă ascultând experiențele altora și sfaturile specialiștilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: