În învățământul profesional sucevean

Acoperire cu candidați înscriși de doar 64,7%

În învățământul profesional al județului au fost ocupate 761 de locuri din cele 1176 oferite în mai multe unități școlare, ceea ce înseamnă o acoperire a calificărilor disponibile de doar 64,76%.
 

Singura unitate care are clasele complete, la toate cele 3 calificări, este Grupul Școlar Cajvana, unde au fost 84 de locuri de mecanic auto, zidar, pietrar, tencuitor și confecționer produse textile. Urmează Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, cu o acoperire de 91% a calificărilor, și Grupul Școlar Dumbrăveni, cu 70%, aceasta însemnând că în zonele respective este nevoie de mecanici auto, confecționeri textile și lăcătuși mecanici. Celelalte locuri la învățământul profesional au fost solicitate între 30 și 70%, majoritatea unităților de învățământ situându-se pe linia de mijloc ca grad de ocupare a acestor locuri. După numărul de înscriși, cele mai dorite meserii sunt tinichigiu-vopsitor auto, unde s-au ocupat toate cele 28 de locuri, mecanic auto, ospătar-chelner, lăcătuș mecanic. Meserii nu prea căutate: comerciant-vânzător, instalator de tehnică sanitară, horticultor, preparator produse din carne Trei dintre școlile cu ofertă de profesională nu au candidați la una dintre calificări: Colegiul Tehnic „Petru Mușat”, unde nu au fost înscriși la profilul confecționer produse textile, Colegiul „Lațcu Vodă” Siret, care nu are amatori la aceeași calificare, și Colegiul Tehnic „Andronic Motrescu” din Rădăuți, rămas descoperit la calificarea preparator produse din lapte. Alte calificări nu prea solicitate sunt comerciant-vânzător, instalator de tehnică sanitară, horticultor, preparator produse din carne. Înainte de a lansa oferta pentru învățământul profesional, Inspectoratul Școlar Județean Suceava realizase o evaluare a cerințelor, în urma discuțiilor cu părinții, estimând că domeniile cele mai solicitate vor fi mecanic-auto, industrie textilă și pielărie, turism și alimentație, fabricarea produselor din lemn, electric, construcții, instalații și lucrării publice. Previziunile IȘJ nu prea s-au adeverit în ce privește industria textilă, fabricarea produselor din lemn, instalații, pentru care sunt puțini candidați. Școala profesională revine, în învățământ din anul școlar următor, cu o durată de 2 ani, în județul Suceava fiind propuse 42 de astfel de clase. După ce termină clasa a IX-a, elevii pot urma profesionala, dar au și șansa de a urma liceul în continuare, după clasa a XI-a.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: