Despre încredere

„Subsemnatul Apetri Constantin din satul Bărăști, comuna Boroaia, vă aduc la cunoștință că în data de 28.06.2012 am avut proces la Tribunalul Suceava (…), care doamna judecătoare s-a uitat în dosarul 333/227/2011 și deodată a rupt din dosar hârtii, le-a strâns boț și le-a zvârlit în spatele grefierului. Cum să se facă dreptate?”. Și-și povestește omul istoria cu 5 ari cumpărați de la stat și cu epopeea lor. „Ajutați-ne la fața locului, ca să vedeți adevărul. Încredere în justiție nu mai putem avea (…) multe detalii le dau la fața locului. Cerem ajutor”. Nu am mers la fața locului pentru că sunt sute asemenea cazuri în județ, iar cercetarea noastră nu doar că nu se sprijină pe cea a specialistului, că nu ne-am învrednicit să învățăm cum se împarte pământul, și nici măcar pe speranța că, cercetând și făcând public necazul omului, se va găsi vreo instanță, în niciun caz cea judecătorească, una deci care să se intereseze și să rezolve până la capăt problema omului, demonstrând clar, inclusiv la fața locului, că acesta are sau nu are dreptate. Căci, de multe ori omul care reclamă nu-și vede decât dreptatea lui, ignorând-o pe a celuilalt.
 

Dumitru TEODORESCU

Nepăsarea aceasta față de necazuri asemănătoare celui reclamat de Constantin Apetri face încă o dată total volatilă ideea de stat de drept și oricât l-ar enerva pe președintele țării atacul presei la dreptatea statului nostru, ea mai mult nu există decât ar fi. Nenorocirea este că fiecare suntem în stare să aducem un exemplu din preajma noastră care să demonstreze că-l doare-n cot pe stat de problemele care nu ne-ar sta în cale dacă funcționarii săi le-ar înlătura. Lucrurile curg însă deja pe un făgaș de-a dreptul periculos: dacă vii la primar, în numele unui grup de concetățeni, să-l întrebi ceva ce ți se pare neclar în legătură cu pășunea comunală, iar haidamacii acestuia îți înmoaie oasele că au auzit ei că ai spus că mai că l-ai împușca pe primar pentru ce face, este grav. Și încasezi tu, un moșneag păcătos, o bătaie soră cu moartea, într-un loc din primărie unde n-ai fi ajuns „neajutat” consistent de locotenenții bietului primar amenințat. Adică tu n-ai voie să-l ameninți, dar ei au voie să te bată de să nu uiți că n-aveai ce căuta cu jalba-n proțap la Kaizerul (cu z de la zer) locului. Iar ca „dreptatea” lui să fie deplină, cei ce au semnat petiția să-și vadă geamurile caselor sparte, gardurile rupte etc. Și deasupra a toate, concluzia imparțială a poliției: „Ei și-au ales primarul…”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: