Arestări printre membrii grupării care a „curățat” 1 milion de euro din conturile unei bănci din Italia

Judecătorii suceveni au acceptat ieri propunerea de arestare preventivă, timp de 29 de zile, din partea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, pentru Alex Alin Scânteie de 24 de ani, Tiberius Murgoci de 26 de ani, Gabriel Maciuc, de 29 de ani, Cristian Alexandru Colibaba, de 26 de ani, Daniel Puha de 22 de ani, Vasile Matei, de 40 de ani, toți din municipiul Rădăuți, Constantin Liviu Olariu, de 33 de ani, din municipiul Suceava, Paul Alexandru Mațner, de 24 de ani, din Siret, Ignat Claudiu, de 32 de ani, din Botoșani, Szabo Ragnar de 23 de ani, din Sibiu, Ionel Gherasim de 34 de ani, din Iași, și Florin Cosmin Mangu de 33 de ani, din Constanța.
 

Cătălin Andrei Iurescu de 26 de ani, Emanuel Ivan Covașă de 26 de ani și Alin Rusu, de 28 de ani, din Rădăuți și arădeanca Petronela Popescu, de 34 de ani s-au strecurat doar cu interdicția de a nu părăsi localitățile de domiciliu. Tinerii de mai sus fac parte dintr-o grupare organizată, de aproape 30 de persoane, care a “curățat” fonduri de circa 1 milion de euro din conturile unor clienți ai băncii italiene „PosteItaliane”. Membrii rețelei culegeau, prin metoda “phishing”, datele de acces în conturi ale clienților băncii, după care transferau diferite sume de bani din acestea în alte conturi de card valide ale aceleiași bănci. Cardurile respective se aflau deja în posesia membrilor rețelei cumpărate, anterior, de la diverși cetățeni italieni, contra unor sume cuprinse între 100 și 250 de euro. Cardurile erau trimise unor persoane din România, Germania, Anglia, care trebuiau să scoată banii numerar de pe ele, de la diferite ATM-uri, cât se poate de rapid de la alimentarea conturilor cu sumele furate. Treaba a mers bine o vreme, dar DIICOT Suceava a luat în 2010 la cunoștință de astfel de mișcări ilegale și a început, prin polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, monitorizarea “fluxului” și culegerea de informații în scopul anihilării rețelei. Considerând că au destul, pe data de 4 iulie 2012, procurori DIICOT suceveni, cu colaborarea omologilor din localitățile vizate, au dat startul a 29 de percheziții domiciliare, 17 în județul Suceava, 3 în Botoșani, câte două în Arad și Constanța, câte una la Călărași și Sibiu și una pe teritoriul Germaniei. Au fost executate cu această ocazie 17 mandate de aducere din 28 emise pentru toți membrii grupului, cei reținuți ajungând aseară la ora 20 în fața procurorilor DIICOT Suceava. După aceste descinderi au fost ridicate pentru cercetări 23 laptopuri, 9 unități calculator, 11 HDD-uri, 161 suporți optici, 41 telefoane mobile, 49 cartele SIM, 42 carduri bancare, 10 stickuri, 3 dispozitive de skiming/citire carduri, un detector de metale, 5 autoturisme, 87.700 lei, 29.700 euro și 13.440 lire. Membrii grupării sunt cercetați pentru „constituire a unui grup infracțional organizat”, „acces, fără drept, la un sistem informatic”, „fraudă informatică” și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: