Mănăstirea Putna

Slujbă de pomenire, coroane de flori și onoruri militare pentru Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt

Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a adunat, luni, în curtea Mănăstirii Putna, câteva mii de persoane, printre acestea aflându-se și români din Ucraina, din Republica Moldova, dar și din Transnistria, precum și președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Florin Sinescu și alte oficialități locale. Slujba religioasă a fost oficiată de ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Meletie, Episcop al Hotinului și PS Loghin, Episcop de Bănceni, împreună cu un sobor de preoți. În cuvântul său, ÎPS Pimen Suceveanul a evocat viața lui Ștefan cel Mare, arătând că acesta a fost „apărător al dreptei credințe, apărător al țării și ctitor de biserici în vremuri cu războaie” și că a dus lupta pentru apărarea credinței strămoșești. Înaltul ierarh a subliniat că în timpul domniei lui Ștefan cel Mare s-a desăvârșit modelul arhitecturii bisericilor din piatră și s-au desăvârșit pictura și arta brodată.
 

ÎPS Pimen a mai arătat că Ștefan cel Mare a fost omul dragostei și al dreptății, un om iertător și milostiv cu cei săraci și cei bolnavi. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a subliniat că Ștefan cel Mare a ținut la demnitatea poporului său și că pentru tot ceea ce a făcut este considerat cel mai mare român. ÎPS Pimen Suceveanul a arătat că, deși s-a propus ca ziua de 2 iulie, când se sărbătorește Sf. Voievod Ștefan cel Mare, să fie declarată zi națională, aceasta nu s-a realizat, dar că an de an tot mai mulți oameni sărbătoresc această zi. „Ziua de 2 iulie începe a fi o sărbătoare a celor mai mulți, care simt românește și creștinește”, a conchis ÎPS Pimen Suceveanul. După încheierea slujbei religioase, a fost organizată o paradă militară, iar autorități județene și locale, dar și mai multe asociații, au depus coroane de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare din biserica Mănăstirii Putna. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen Suceveanul, a propus, în 2 iulie 2009, la Putna, ca ziua de 2 iulie, când este cinstit domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, să fie declarată sărbătoare națională, subliniind rolul voievodului atât pentru apărarea creștinătății, cât și pentru țara sa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: