Falsa impresie

În tinerețe, băteam adesea Valea Sucevei, până sus la Ulma și Lupcina, sau Valea Brodinei, până la Pohonici și peste, la Izvoare. La vremea aceea în crâșmele cooperației de la Straja, Falcău sau Nisipitu se și gătea, așa că puteai lua un prânz acolo, dacă nu erai chiar simandicos. Îi știai însă pe Ilie, pe Maria sau pe Cega și aveai garanția că nu mănânci chiar orice. La vremea aceea, peste săptămână crâșmele erau pline mai degrabă de femei. Străjenii sau huțanii, oameni ai pădurii, plecau în exploatările forestiere din toată zona luni dimineața și se întorceau sâmbăta. Cu cine să-și facă așadar planul cârciuma, dacă bărbații se îmbătau temeinic doar sâmbăta seara și duminica? Cu femeile.
 

Dumitru TEODORESCU

Am rămas de atunci cu impresia că muntencele beau cât bărbații, dacă nu-i chiar și întrec. Dar, rememorând acele vremuri, îmi dau seama acum că, în ani de zile, dacă am văzut o femeie sau două prăvălite de băutură sub vreun fag mai umbros. Tot mai degrabă bărbații… Și uite că o statistică foarte recentă confirmă faptul că or fi făcut la vremea aceea femeile planul crâșmelor, lăsând acolo bani aduși de bărbații lor din munca pădurii, dar e greu să spui că se îmbătau. Iar studiul în domeniu al autorităților europene, este drept cantonat mai degrabă în rândul adolescenților, ne situează pe ultimul loc în Europa la capitolul cucoane bete. Un absolut onorant loc, mai ales că este vorba de adolescente, întrecute fest de camaradele lor englezoaice, campioane europene la beție! Bravos nație! Suntem și noi mândri de ceva ce nu ne mai scoboară în ochii continentului. Cu condiția să nu crească numărul de tinere care pleacă în Anglia. Că se trăiește bine acolo, dar, iată, se și bea vârtos.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: