La admiterea în licee

Elevii de etnie romă nu încearcă să profite de avantajele pe care le au

Potrivit unei notificări a Ministerului Educației, din anul școlar următor, pentru elevii de etnie romă din școli vor exista așa-numiții mentori sau tutori, din rândul cadrelor didactice. Aceștia vor fi desemnați de fiecare școală unde există astfel de elevi, vor lucra pe bază de voluntariat și se vor ocupa de toți elevii romi care învață în unitatea respectivă, nu numai de cei admiși în clasa a IX-a.
 

Potrivit inspectoarei de specialitate de la IȘJ Suceava, prof. Gabriela Chiper, și înainte în unele unități școlare existau persoane care se ocupau de elevii romi: „Erau tutori, nu la toate liceele, ci doar unde erau mai mulți elevi romi. Acum, prin această notificare, e obligatoriu să există un tutore, chiar dacă la liceul respectiv există un singur elev rom”, a explicat insp. Chiper. Singura problemă ar fi că, la fel ca în alți ani, nici anul acesta elevii de etnie romă nu se înghesuie să ocupe locurile special rezervate pentru ei în clasa a IX-a, multora fiindu-le rușine să-și declare apartenența la etnie. Astfel, doar 45 elevi romi s-au înscris pe cele 223 de locuri rezervate pentru ei la zi și încă 22 la seral și frecvență redusă, în unități de învățământ liceal din județul Suceava. „Unii dintre acești elevi au rezultate mai bune la învățătură și preferă să participe la repartizarea computerizată. Oricum, vor mai fi elevi romi și din alte județe”, a mai precizat inspectoarea. Locuri rezervate pentru elevii romi există în 31 unități liceale din județul Suceava, la cele mai renumite numărul de locuri fiind redus, cum ar fi la „Ștefan cel Mare”, unde sunt 4 locuri pentru elevi romi, Colegiul de Artă – 4 locuri, C.N. „Mihai Eminescu – 4 locuri, Colegiul de Informatică – 6 locuri, la „Petru Rareș” nefiind niciun loc pentru acești elevi. La Grupul Școlar din Vicovu de Sus sunt 18 locuri rezervate pentru romi, la CN „Al. cel Bun” Gura Humorului sunt 16, la Colegiul Tehnic Rădăuți și CN „Mihai Băcescu sunt câte 12 locuri pentru romi, iar la Grupul Școlar Dolhasca și Colegiul Agricol Fălticeni, câte 10 locuri. Elevii romi pot fi repartizați chiar peste efectivul maxim de la clasă Notificarea menționată mai spune că, în unitățile de învățământ pentru care sunt înregistrate solicitări ale elevilor de etnie romă pentru clasa a IX-a, indiferent de domeniul de pregătire, profil și forma de învățământ, repartizarea acestora se face în clasele organizate pentru toți elevii, peste efectivul de 30 elevi de clasă, în limita a două locuri distincte în fiecare clasă. În perioada 6-8 iulie 2012, comisiile județene de admitere asigură repartizarea candidaților romi care au depus cereri până la data de 25 iunie 2012, pe locurile speciale pentru romi, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în baza opțiunilor exprimate de candidați. Repartizarea se face în ședință publică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: