Procesul dosarului “Șpagă la Vama Siret”, lălâu și inconsistent ca și până acum

Un nou termen, ieri, la Curtea de Apel Suceava, în procesul celor 66 de polițiști de frontieră și vameși protagoniști ai dosarului „Șpagă la Vama Siret”.
 

Ședința n-a mai fost axată, ca la termenul de acum 3 săptămâni, pe ascultarea înregistrărilor audio și vizionarea probelor video realizate de structurile specializate ale statului la frontieră, în perioada strângerii dovezilor împotriva inculpaților. Au fost, însă, ascultări de martori, laxe, dilatate, interminabile, lălâi, ca și vremea ucigașă din afara zidurilor Palatului de Justiție. Unul dintre colegii celor 66 a declarat pur și simplu că nu mai ține minte (ce simplu, nu-i așa?) exact ce a văzut și a surprins ( n. red., în vremea cât el nu lua nicio șpagă și era cel mai curat dintre polițiștii de frontieră?). Unul dintre avocați, care a propus un martor, a spus, la fel de pur și simplu, că acesta din urmă nu poate veni la proces pentru că “îi este frică de moarte”. Scurt pe doi: procesul celor 66 va mai dura, așa lălâu și inconsistent cum a fost conceput. Următorul termen, dată fiind vacanța judecătorească iminentă, va fi, cel mai probabil, în septembrie. Reamintim că probele DNA în instanță nu au fost în măsură, până acum, să aducă amănunte concrete, incriminatoare pentru cei 66, întrucât din înregistrările audio ambientale nu s-a înțeles mai nimic, în afara faptului că, fiind înainte de Crăciun sau Revelion, unii dintre inculpați își pregăteau la masa festivă fie sarmale, fie friptură, fie și, și, sau, opțional, răcituri. Mai mult, în toate materialele video prezentate, presupușii șpăgari nu pot fi identificați, filmarea cu camera ascunsă fiind realizată din unghiuri și poziții care nu au permis înregistrarea figurilor. Pe film apar câteva dintre infracțiunile ca atare, în sensul unor mâini care extrag bani din documentele de călătorie ale celor care tranzitau frontiera, iar apoi îi bagă în buzunar. Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, 62 de polițiști de frontieră de la PTF Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei și alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu privind controlul la frontieră și a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general țigări din Ucraina) peste limita legală admisă. Un număr de patru vameși din lotul Siret i-ar fi dat comisarului-șef Aurel Anea, care conducea PTF Siret, diverse sume de bani, totalizând 23.913 lei, pentru ca acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu privind controlul la frontieră și urmărirea respectării legii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: