În dorința de a ajunge OM MARE

> Un proiect UNICEF a creat în județ o rețea comunitară pregătită să preîntâmpine și să combată abandonul școlar în comunitățile de romi din Gulia, Dornești și Voitinel
 

Ieri s-a tras linia și s-a făcut bilanțul campaniei “Hai la școală!”, desfășurată la nivelul județului Suceava în cadrul unui proiect ce poartă marca UNICEF, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Scopul campaniei a fost simplu și dificil în egală măsură, adică îmbunătățirea accesului la educație al tuturor copiilor și prevenirea abandonului școlar în comunitatea țintă, în cazul de față în comunitatea de romi. Implicarea asistenței sociale în proiect a completat cu această ocazie demersurile repetate ale cadrelor didactice pentru a face școala atrăgătoare pentru copiii din familiile sărace. Proiectul, desfășurat la nivel național, a fost implementat la Suceava la Școala Generală Gulia – orașul Dolhasca, Școala Generală Dornești și Școala Generală Voitinel. Treaba a debutat anul trecut, la începutul lunii noiembrie, cu primul pas: cursuri de informare sensibilizare a membrilor din conducerea primărilor și formarea referenților sociali și a altor specialiști din primării cu privire la problematica abandonului școlar și nevoia mobilizării comunității pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen. În lunile ianuarie și februarie 2012 s-a înființat, prin decizie de primar, în fiecare dintre cele trei localități, o rețea comunitară ce a trebuit să se implice practic în problemă. La Gulia, rețeaua s-a numit “Renașterea”, la Dornești – “Speranța”, iar la Voitinel – “Vreau să învăț”. În aprilie, primarii și specialiștii pe domeniu din primăriile din Dolhasca, Dornești și Voitinel s-au întâlnit cu prefectul și subprefectul Sucevei pentru fi siguri și de implicarea reprezentantului guvernamental local în problemă. Cu lecțiile făcute, cu rețea constituită și cu concursul autorităților, în luna mai au demarat activitățile concrete cu copiii, părinții și cadrele didactice. La fiecare întâlnire, primarii nu au uitat să-i felicite pe toți pentru îmbunătățirea frecvenței școlare. Greu de descris mândria cu care fiecare copil care a primit din mâna primarului diploma pentru “talent și aptitudini și pentru dorința de a învăța pentru a ajunge OM MARE”! Punct final, la Suceava Ieri, s-a pus punct proiectului cu ocazia unui seminar desfășurat la Hotelul Zamca din Suceava. Au venit la întâlnire toți factorii implicați în proiect din toate localitățile din România unde acesta a fost implementat, respectiv Botoșani, Maramureș, Iași, Neamț, Vaslui, Mureș, Covasna, Sălaj și Suceava. Fiecare dintre comunitățile și instituțiile partenere din aceste localități și-a delegat un reprezentant care a făcut evaluarea activităților desfășurate, cu ce rezultate și cu ce perspective. De la seminar n-au lipsit reprezentanții Centrului de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale (CRSIP), prin care s-a derulat în România proiectul inițiat de UNICEF.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: