Mort de 12 ani, citat în instanță la un proces de fond funciar

„Persoana chemată ca martor este obligată să se înfățișeze la locul, ziua și ora arătate în citație și are datoria să declare tot ce știe cu privire la faptele cauzei”, prevede Codul de procedură penală al României, la art. 83.
 

Sunt cazuri însă când, în virtutea acestei obligații legale a cetățenilor patriei, sistemul judiciar cheltuiește fără rost resurse pe martori mai mult sau mai puțin „fantomă” și se pune în situații cel puțin ridicole. Ce se întâmplă când martorul chemat în instanță să declare tot ce știe nu prea știe nimic pentru că a trecut de mult în lumea drepților? Se râde… Este cazul lui Ilie Melinte, din comuna Siminicea, care odihnește în liniștea cimitirului din satul Grigorești de aproape 12 ani, dar pe care Judecătoria Suceava îl cheamă din groapă, într-un proces de fond funciar cu termen pe 17 mai 2012, fix la 8,30. Mare surprindere pentru familia decedatului când s-a trezit la începutul lunii aprilie cu citația pe numele bătrânului pe care îl îngropaseră creștinește pe 23 mai 2000, la venerabila vârstă de 88 de ani. Chiar de-ar fi trăit, bătrânul Ilie Melinte ar fi fost un și mai venerabil martor de 100 de ani, vârstă la care cu greu se poate obține de la purtător o mărturie coerentă. „Martor? Cum adică mar-tor? Toate rudele și tot satul au fost la înmormântarea lui acum 12 ani, cine să-l citeze, știind că e mort? O fi făcut cineva o glumă proastă. Nici cât a trăit, tata n-a fost implicat în vreun proces cu pământul. Nu este exclus ca cineva să-l fi citat pe răposatul ca martor gândind că poate obține vreo amânare în instanță. Sau știind că este mort, îl pune cineva «martor» la vreo potlogărie”, crede feciorul bătrânului al cărui nume, înainte de citația cu pricina, apărea de mulți ani numai în pomelnice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: