Noaptea de Înviere

Ploaia s-a oprit la primul „Hristos a înviat”

> Credincioși suceveni s-au putut bucura de slujbă în noaptea de Înviere de la Mănăstirea Sfântul Ioan pentru că ploaia s-a oprit când preoții au ieșit din biserică
Ploaia nu i-a oprit pe suceveni să participe la slujba din noaptea de Înviere la Mănăstirea Sfântul Ioan de la Suceava. Echipați cu umbrele, pelerine de ploaie, credincioșii au venit, în grupuri mai mari sau mai mici să ia lumina sfântă pentru că, vorba unei femei aflate în curtea mănăstirii, „Ce fel de Paști am avea fără lumina sfântă adusă de la biserica?”.
 

Pe la ora 23 se aflau răzlețiți, ferindu-se de ploaie pe sub streșinile bisericii, în culoarul de intrare în mănăstire, pe sub copaci, doar câțiva suceveni, pentru ca, la miezul nopții, curtea să se umple de oameni în așteptarea slujbei ce trebuia să înceapă afară. Un moment întotdeauna emoționant a fost cel în care un preot a ieșit afară cu mai multe lumânări aprinse să dea oamenilor lumina sfântă. Grupuri de credincioși s-au înghesuit, cu decență totuși și fără panică, să-și aprindă lumânările și, de la ei, sute de lumini purtate de în mâinile celor prezenți au umplut curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cu câteva minute înaintea începerii slujbei de Înviere. Tot atunci, Dumnezeu s-a gândit la oameni și la preoți, și imediat ce procesiunea de preoți, care l-au avut din nou alături pe ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a ieșit din biserică pentru a urca pe scena special amenajată, ploaia a scăzut încet din intensitate. Pornită inițial să fie, pentru cruțarea oamenilor ce stăteau zgribuliți sub umbrele, o liturghie mai scurtă, pe măsură ce aceasta se derula, cerul s-a îndurat de credincioși și a oprit ploaia. „Hristos a înviat din morți”, au cântat credincioșii împreună cu minunatul cor al mănăstirii. „Adevărat a înviat!” au răspuns ei, reafirmându-și încă o dată credința în învierea Domnului, în propria lor înviere, rostind împreună crezul ce stă la baza întregii credințe creștine. Timp de peste o oră n-a mai plouat deloc, astfel că, pas cu pas, ÎPS Pimen a putut oficia împreună cu soborul de preoți slujba strămoșească de Înviere, a putut citi Pastorala, a putut aminti credincioșilor despre patimile lui Iisus Hristos, despre moartea și învierea Lui, despre speranță, despre credința ce trebuie să le însoțească pașii în viață, oriunde s-ar afla și prin orice încercări ar trece. Majoritatea sucevenilor au plecat acasă după slujba din curtea mănăstirii ferind în palme lumânările aprinse, ducând astfel în căminele lor stropi de lumină sfântă adusă în aceeași zi de mai marii Bisericii Ortodoxe Române de la Mormântul Sfânt. Lumina făcuse până la ei drum lung, din Israel, până la București, apoi din capitală la Mitropolia din Iași și de acolo, cu mașina până la Suceava ca odată ajunsă aici să ajungă, prin mesageri, la bisericile din județ. Parte dintre credincioși au intrat în biserică pentru a participa la slujba de Înviere până în zori, atunci când preoții le-au sfințit bucatele din care erau îndreptățiți să guste în zilele de Paște, după 40 de zile de post.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: