164 de piese din colecția humoreanului Gavril Lavric:

„Eminescu nestins”

„Eminescu nestins” s-a intitulat expoziția de numismatică dedicată celui mai drag poet român, Mihai Eminescu, deschisă la „Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina”, Gura Humorului. Alături de concetățenii mei, am trăit o surpriză deosebită la vernisaj, aflând aspecte noi din istoria culturii noastre, consemnate în documente de metal de această dată.
 

Sub egida Primăriei Gura Humorului și a Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, humoreanul Gavril Lavric, numismat împătimit, a expus din colecția personală o adevărată comoară privind personalitatea lui Mihai Eminescu: 164 de medalii, plachete și insigne cu chipul Poetului, portrete și fotografii, albume și cărți cu subiecte de numismatică au concentrat atenția unui număr însemnat de vizitatori, pe un discret fond muzical de versuri eminesciene. În expoziție, albumele de numismatică ale autorilor Elena Condrei, directoarea Editurii Geea din Botoșani, Cornaci Mihai de la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, ale regretatului col. (r.) Ioan Dogaru, București, și eminescologului prof. dr. Ioan Filipciuc, constituie un capital de carte documentară deosebită. Un număr de 27 de diplome primite de dl Gavril Lavric în urma participării cu exponate reprezentându-i pe Mihai Eminescu și Ștefan cel Mare și Sfânt la diferite expoziții județene și naționale, de grup și personale, sunt dovada unei pasiuni durabile, atât pentru creația eminesciană, cât și pentru istorie. La vernisaj au fost prezenți, din Botoșanii lui Eminescu, numismații col. (r.) Siminiceanu Ioan, președinte al Secției Societății Numismatice Române, și dl Cornaci Mihai, secretarul secției, care ne-a oferit o adevărată lecție în domeniu și un elogiu adus lui Mihai Eminescu. În expoziție am văzut prima medalie ce s-a emis în 1909, la 20 de ani de la moartea poetului, și toate cele ce au urmat, până la cea mai recentă medalie, cea din 1 decembrie 2011, editată de Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani. Expoziția a rămas deschisă toată luna ianuarie, astfel că cei interesați au avut posibilitatea de a se opri cu sufletul și cu mintea la poetul Mihai Eminescu, „un sfânt al culturii și spiritualității noastre ortodoxe românești”, cum l-a numit, recent, părintele stareț Melchisedec de la Putna. Reamintim că, din 2010, ziua de 15 ianuarie a devenit „Ziua Culturii Naționale”. Și cu acest prilej, muzeul humorean s-a dovedit instituția noastră de suflet, care ne oferă zile de plăcut răgaz și comunicare. Prof. GHEORGHE LAZĂR, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: