Despre speranță

Deși poate unii au crezut sincer în posibilitatea ca lucrurile să meargă în țară după decembrie 1989 cât se poate de bine, iată că nu s-a întâmplat așa. Nici nu se putea întâmpla. Am adunat prin urmare multă nemulțumire față de toate: de politicieni, de politici, de stat, de popor, de copii, de bătrâni, de profesori sau preoți, de polițiști și judecători ș.a.m.d., încât atmosfera de astăzi, în prag de Nou An, e mai degrabă apăsătoare decât trădând bucuria de a mai fi trecut cu bine un an în vârsta noastră și de a-l aștepta fremătători pe cel ce vine.
 

Dumitru TEODORESCU

Să adăugăm și tăvălugul crizei, care nu a cruțat niciun guvernant din Europa căreia am dorit să aparținem, căzând pe capete guverne și de dreapta, și de centru, și de stânga. Căci necruțătoarea politică a crizei nu a prea ținut cont de țintele ideologice ale guvernanților. Bună sau rea, politica guvernului nostru nu s-a putut sustrage regulilor impuse de criză, astfel încât conștiința ni s-a mai încărcat cu o spaimă, după aceea că nu mai reușim să schimbăm de-a binelea ceea ce am schimbat la sfârșit de an 1989. Este un tablou sumbru, nu? Pare că nu mai încape în el speranța. Ar trebui însă să ne întoarcem în istorie și să recunoaștem că nația aceasta a trecut prin momente infinit mai dure și tot nu și-a pierdut nădejdea. Să nu ne o pierdem. Căci dovezi că ea există, chiar dacă nu o mai vedem, se găsesc. A doua zi de Crăciun copii, nepoți, strănepoți am fost oaspeții mamei. Și am întârziat la ora prânzului datorită (nu din cauza) unei insolite opreliști. În fața casei primarului Hânțeștilor o superbă trupă de căiuți evolua în șosea. O echipă tânără – de la câțiva puști de șase-șapte ani, apoi băieți până-ntr-a opta și câțiva băietani. Un băietan în rol de harap ne-a făcut semn să oprim, astfel că pe tot latul șoselei copiii, băieții, flăcăii, în superbele veșminte specifice (și noi-nouțe), s-au desfășurat în jocul întreg și așa cum l-au învățat de la cei dinaintea lor al vestiților, superbilor căiuți. Speranța este că tradiția a încăput pe mâna lor. Pe mâna noastră trebuie să încapă datoria de a scoate țara aceasta din necaz. Datorie care nu este nicidecum doar a politicienilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: