Cerul dinaintea Crăciunului

Început de decembrie. Suntem după sărbătoarea Marii Uniri. Se aprind luminile sărbătorilor. Se simte duhul Crăciunului. Ne simțim mai bogați spiritualicește. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înalt Preasfințitul Pimen, este din nou alături de fălticeneni binecuvântând un eveniment elevat, legat de identitatea ortodoxiei: lansarea cărții Ilenei Sofia, „Totul despre adevăr” și a CD-ului Mariei Tanasă, „Pricesne”.
 

Cu modestia caracteristică, cele două amfitrioane au adus prinos bogatului tezaur al spiritualității românești. Evenimentul organizat de Asociația Culturală Fălticeni a fost onorat în sala „Aurel Băieșu” de un auditoriu numeros și întâmpinat cu vorbe calde și alese de prof. Marian Palade, farm. Maria Mitocaru, ing. Lăcrămioara Grigoriu și prof. Bogdan Grigoriu, rămânând de neuitat. Arhiepiscopul Pimen a punctat importanța cărții și a legii morale și duhovnicești pe care o conține.  Profesorul de aleasă cultură muzicală Marian Palade de la Colegiul „Mihai Eminescu” a evidențiat și consemnat sănătosul limbaj muzical de sorginte folclorică și religioasă care înmiresmează pricesnele interpretate de fosta sa elevă Maria Tanasă. Farmacista Maria Mitocaru ne-a bucurat prin intuirea valorilor din cartea de suflet a Ilenei Sofia, cea de-a zecea, și prin receptarea finei sensibilități interpretative a cântării Mariei Tanasă. Cu aceeași prețuire au intervenit celelalte două voci referențiale. Nu intenționăm să recompunem traseele biografice ale celor două harnice și inimoase dăscălițe. Ileana Sofia clădește prin cuvânt adevărul și numai adevărul. Legea morală din noi. Legea duhovnicească a adevărului religios ortodox. Marchează trasee și pune interdicții. Nu somează, nu amenință. Instruiește și educă. De aceea, cartea nu obosește, ci, cu tact pedagogic, învață. Sistematic și sistemic. Nu obositor și uscat, ci prin răbdarea călăuzei care luminează până în străfunduri de suflet. Și o face cu poezia bucuriei de a se dărui și de a dărui tuturor. Maria Tanasă se mărturisește dintotdeauna prin iscusit și adânc vers al poetului profet Ion Alexandru: „Trăiesc în neam ca limba unui clopot”. Solistă, interpretă, culegătoare de folclor, formatoare de talente – un summum – ea vestește prin ani luminile sărbătorilor și spiritul lor. Dascăl de colinde și nu numai, ea cântă despre universul pierdut și regăsit, despre adânca evlavie și credință, despre vremea vremuirii și a judecății celei drepte, din dulcea mentalitate arhaică unde găsește structuri rezistente. Alege grâul de neghină adunând nestemate ale cântecului popular. Cu aceeași putere de selecție pătrunde în arealul spiritual al credinței, introducând în circulația laică motive religioase stăpânite de același duh al eternității. Cântările sale imnice sunt ode închinate Celui de Sus, sunt rugăciuni de mulțumire Maicii Domnului. Interpretate cu sensibilitate, cu o structură meloritmică, cu un limbaj și sonuri muzicale înălțătoare, pricesnele capătă puterea de a circula și a viețui. Și ce e mai frumos decât a vedea, a auzi și a simți cu inima! Și puterea de a le pune în circulația colectivă. Pornite din credința poporului și dovadă a încetățenirii lor în mentalul colectiv. Maria Tanasă este un canal de circulație al muzicii sacre. Cele două dăscălițe, modelatoare de destine, au deschis cerul dinaintea Crăciunului pentru a ne da bucuria și speranța trăirii întru duhul eternității.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: