Tăiatul porcului, la Muzeul Satului Bucovinean

„Să mâncăm românește…, să fim patrioți și să cumpărăm mai mult produsele românești”

Prezent și anul acesta la evenimentul desfășurat în chip de „Ignat al porcului” la Muzeul Satului Bucovinean, după ce a “trasat” prima tăietură în șorici, ieri președintele CJ, Gheorghe Flutur, a adresat tuturor invitația de a mânca românește: “Tăiatul porcului este un eveniment care nu lipsește din calendarul românesc, care nu lipsește din Bucovina. E important să observăm această îndeletnicire gastronomică, obiceiul de a face preparate așa cum trebuie, conform tradiției. Invitația mea pentru români este să mâncăm românește, e foarte important să fim patrioți și să cumpărăm mai puțin din alimentele de export și mai mult produsele românești”.
 

Acesta este al doilea an când Muzeul Bucovinei organizează tăiatul tradițional al porcului, lângă Crâșma lui Moș Iordache de la Muzeul Satului Bucovinean. Un porc de 120 kg, gata asomat și adus dintr-un sat din zona Sucevei, a fost lăsat în seama îndemânării unor salariați de la Secția de Etnografie a Muzeului Bucovinei, care au respectat întocmai toate „etapele” transformării lui în… tochitură. Cea mai migăloasă și îndelungată „operație” a fost pârlitul porcului, pornind de la paiele cu care a fost acoperit, de care depinde, de altfel, frăgezimea șoriciului. După aceea, porcul a fost frecat cu sare grunjoasă și făină de porumb și spălat cu multă apă caldă, fiind curățat temeinic cu o perie. Înainte de a se trece la tăiatul grumazului, măcelarul a făcut cu cuțitul semnul crucii pe capul porcului, „fiindcă suntem ortodocși”, fiind tăiat apoi șoricul și împărțit „asistenței” – salariați ai Muzeului Bucovinei, ziariști și alți invitați, care s-au tratat cu vin și țuică fiartă, ca să nu înghețe. Slănina a fost și ea tăiată deoparte, pentru afumat, iar cuțitele au început să taie carnea în bucăți care au ajuns în ceaunul pentru pomana porcului, împărțită tuturor. Conform tradiției, porcul se taie de Ignat, pe 20 decembrie, cum se spune din bătrâni, dar sunt zone din Bucovina unde se taie în Ajunul Crăciunului, pentru a nu se murdări oalele și pentru a nu exista tentații de a mânca în post, explică cei de la Muzeul Etnografic. Înainte ca porcul să fie tăiat, i se face semnul crucii pe cap, pentru a muri ușor și carnea să-i fie fragedă. Există mai multe superstiții legate de tăiatul porcului, una fiind referitoare la sângele lui, considerat ca un leac pentru boli.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: