Cum ar putea arăta Curtea Domnească după reabilitare

> Se consideră că proiectul, modern și inovator, va propulsa Suceava în rândul celor mai importante centre de interpretare a istoriei urbane din Europa
 

Spaniolii de la Arena Teatro au venit la Suceava și au prezentat consilierilor locali studiul de reabilitare a Curții Domnești din centrul municipiului. Prin proiect ei recomandă construirea unei clădiri care va avea rolul de „centru de interpretare” a Curții Domnești, cadrul în care resturile arheologice ar urma să fie prezentate publicului, cu explicațiile de rigoare. În acest sens, se mizează pe utilizarea noilor tehnologii, astfel încât transmiterea datelor să fie cât mai agreabilă și inteligibilă. Centrul de interpretare ar urma să se transforme într-un punct de atracție pentru turismul național și internațional, noua infrastructură culturală creând, în mod indirect, un mediu economic favorabil pentru locuitorii Sucevei. Imobilul care ar urma să găzduiască centrul de interpretare va oferi atât vizitatorilor, cât și sucevenilor, spații pentru activități culturale, științifice și didactice. Clădirea, cu suprafață desfășurată de 5737 mp, este proiectată cu parter, etaj intermediar, etajul propriu-zis și mansardă, urmând a fi construită din materiale ceramice de natură să accentueze aspectul de fortăreață. Centrul va fi compartimentat în recepție și sală de întâmpinare; expoziție permanentă cu elemente arhitectonice; pivniță de piatră reconstituită; pivniță de lemn refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecție 4D; sală de expoziții temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă și birouri. „Prin reabilitarea Curții Domnești se va realiza un modern și inovator proiect, care va propulsa Suceava în rândul celor mai importante centre de interpretare a istoriei urbane din Europa” au arătat, în cadrul prezentării, spaniolii de la Arena Teatro. Materializarea proiectului în valoare de 25 de milioane de euro, ar urma să se facă cu fonduri atrase din POR 2007-2013, Axa prioritară 5, Zona de intervenție 5.1: restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Municipalitatea suceveană tatonează, de asemenea, terenul obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul unui program european cu participare financiară norvegiană de reabilitare a patrimoniului cultural . În vederea implementării proiectului de reabilitare a Curții Domnești, Consiliul Județean s-a asociat de principiu cu primăria și firma spaniolă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI