Modificările aduse Contractului-cadru nu sunt cele așteptate de medicii de familie

Modificările la Contractul-cadru pe 2011-2012, propuse miercuri de Ministerul Sănătății și aprobate de Executiv, nu aduc schimbările așteptate de Medicina de familie, fiindcă în continuare se mențin plafonul la medicamente și același sistem de plată care va aduce cabinetele la faliment, a precizat ieri dr. Irina Badrajan, secretara Asociației Medicilor Generaliști Suceava.
 

Ea a spus că modificările vor fi discutate de către reprezentanții de la nivel central ai medicilor de familie la ședința de la Craiova de la sfârșitul săptămânii, pentru a vedea ce e de făcut mai departe, având în vedere că acest segment al serviciilor medicale decisese să nu semneze Contractul-cadru. Modificările aduse de minister vizează în principal medicina primară, dar și relația contractuală dintre farmacii și casele de asigurări de sănătate. Prima modificare la medicina primară este că „numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcție de gradul profesional”. De asemenea, au fost reformulate reglementările privind sancțiunile aplicate la nivelul asistenței medicale primare pentru nerespectarea obligațiilor contractuale. Astfel, dacă până în prezent la prima abatere de la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate sancțiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă, actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatată sancțiunea să fie avertisment scris, după care la următoarea abatere se scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia abatere se reziliază contractul pe care cabinetul îl încheie cu casa de asigurări de sănătate. Dr. Badrajan consideră că acum “pedepsele s-au mărit” din moment ce se ajunge la rezilierea contractului. “Se merge mai repede către desființarea cabinetului, pedepsele nu s-au modificat simțitor”, a spus medicul. O altă modificare este că a fost abrogat articolul care prevedea că, în situația în care medicii de familie nu încheie contract cu casele de asigurări de sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevăzute pentru asistența medicală primară. În ceea ce privește farmaciile, s-a introdus prevederea conform căreia un farmacist își poate desfășura activitatea la cel mult doi furnizori aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Medicii de familie așteaptă totuși normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru, la care lucrează în aceste zile un grup format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ministerul promițând că, până la 1 iunie, când ar trebui să intre în vigoare contractul, acestea vor fi finalizate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: