Conducerea SAJ despre plecarea asistenților în străinătate

Un fenomen „îngrijorător” !

5 asistenți au părăsit țara în 2010, iar anul acesta alți 4 și-au făcut dosarele Conducerea Ambulanței sucevene este de părere că plecarea la lucru în străinătate a unor asistenți a devenit un fenomen „îngrijorător”, motivul principal fiind salariile mici.
 

Ludovic Abitei

„Ne pleacă foarte mulți în străinătate; oameni care n-au vorbit niciodată germana sau flamanda reușesc să treacă interviul pentru că au un CV foarte bun și sunt bine pregătiți”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanță Județean, dr. Daniel Martiniuc. El a spus că, în locul celor care pleacă, sunt angajate temporar alte persoane, numai că le trebuie timp să ajungă la nivelul predecesorilor: „Cei care pleacă au experiență profesională, iar când vin alții în locul lor le trebuie 6 luni ca să-și însușească toate cunoștințele necesare și să facă față”. Potrivit asistentei-șefe de la SAJ Suceava, Lidia Papuc, anul trecut au plecat 5 asistenți medicali, iar anul acesta încă 4 asistente de la stația Vatra Dornei și-au depus dosarele. „Ei sunt pasionați de munca la urgențe, dar pleacă din cauza salariilor”, a precizat Lidia Papuc, menționând că un salariu de asistent cu vechime la Ambulanță ajunge acum, după „tăierile” aferente, la maxim 1200 lei, dar sunt și destule salarii de 800 de lei. Asistenta-șefă a mai spus că mai toți asistenții medicali de la SAJ au reușit să absolve cursuri de perfecționare anul trecut, cu toate dificultățile financiare, fiind aduși la Suceava formatori din alte părți: „Toți asistenții și operatorii au cel puțin un curs de perfecționare făcut în 2010”. Lidia Papuc a remarcat că ceea ce-i mai ține în țară pe unii salariați ai Ambulanței este doar pasiunea pentru meserie. „Orele suplimentare nu se mai plătesc, oamenii își iau liber, dar în ce privește graficele și împărțirea echitabilă a personalului pe gărzi, acestea sunt aproape imposibil de realizat. Oamenii care lucrează pe Ambulanță sunt speciali, își asumă niște riscuri, dar sunt pasionați de Ambulanță”, a explicat asistenta șefă a SAJ. Serviciul funcționează în prezent cu 15 medici, 120 de asistenți și 135 de șoferi-ambulanțieri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: