Se pregătește constituirea zonei metropolitane Suceava

Șeful municipalității sucevene, Ion Lungu, va avea o întâlnire cu primarii unităților teritorial-administrative vecine urbei reședință de județ, în vederea punerii bazelor viitoarei zone metropolitane. Întrunirea se va ține până la finele lui ianuarie și îi va avea ca invitați pe primarii de Salcea, Ipotești, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei, administrația de la Suceava având deja creionat un proiect al noii structuri.
 

„În cursul săptămânii vom finaliza proiectul de constituire a acestei zone, iar până la sfârșitul lunii ianuarie vom invita pe primarii din Salcea, Ipotești, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei să avem discuții pe marginea dezvoltării acestei noi structuri”, declară primarul Ion Lungu. Demersul pornește de la premisa potrivit căreia finanțări consistente din fonduri europene ar urma să se acorde doar pentru aglomerări locuite de acest gen, etapa a doua a programului de extindere și modernizare a rețelelor de apă și de canalizare, promovată de municipalitate, incluzând, deja, și localitățile limitrofe Sfântu Ilie, Plopeni, Mereni și Salcea. Potrivit șefului administrației locale din Suceava, noua zonă metropolitană are ca obiectiv promovarea de strategii comune în domeniul utilităților de apă și canalizare, infrastructurii rutiere, administrării transportului public în comun și turismului. După ce unele voci din rândul responsabililor din unitățile teritorial-administrative riverane s-au exprimat împotriva constituirii zonei metropolitane, primarul Lungu a declarat că această formă de organizare nu aduce nicio atingere autonomiei locale. „Fiecare dintre unitățile teritorial-administrative componente își va păstra autonomia și vor avea atât propriii primari și viceprimari, cât și propriile consilii locale ca și până acum. Noua formă de organizare va avea, însă, un regulament specific de funcționare, iar fiecare comunitate își va delega un anumit număr de reprezentanți, în funcție de numărul de locuitori. Constituirea zonei metropolitane este un demers important, permițând derularea unor proiecte comune de urbanism, dezvoltare industrială, transport și altele”, explică edilul-șef sucevean. Ion Lungu a mai arătat că strategia comună privind serviciile publice nu poate fi decât una benefică și cu impact pozitiv asupra atragerii investitorilor în această parte a țării. El dă ca exemplu de succes zonele metropolitane Brașov, Oradea și Baia Mare care, în prezent, se bucură de avantajele dezvoltării sincronizate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: