Singur pe lume

Locuiesc la un etaj inferior al unui bloc turn. În general, vecinii sunt cam aceiași de la darea în folosință a clădirii, chiar dacă a mai plecat câte unul, luându-i locul o altă familie, cele mai multe tinere. Unul dintre vecinii statornici mănâncă sâmburi de bostan. S-ar putea să fie vecină, dar am eu bănuiala că e vecin, adică bărbat. Stă omul la fereastra deschisă a bucătăriei, privește lumea de sus, căci vă imaginați că de la etajul șapte-opt-nouă are ceva perspectivă asupra peisajului, mănâncă sâmburi, scuipă cojile pe geam și le privește căderea zbânțuită spre sol.
 

Numai că, pradă curenților, „fluturașii” albi nu mai ajung adesea la sol. Intră pe fereastra mea deschisă și se așază fie pe pervaz, fie pe masa bucătăriei, fie pe covor în binemeritată odihnă. E o plăcere să admiri aripile albe ale delicatei îndeletniciri calmante a vecinului. Cele mai multe coji se depun însă pe copertina balconului vecinului de la etajul unu, singurul înzestrat cu balcon, pe care se adună tot ceea ce „gospodari și gospodine” aruncă sau scapă pe geam. Merita să scriu aceste rânduri, acum, când grosolănia, sfidarea, obrăznicia, nerușinarea, proasta creștere etc. etc. fac regula în relațiile dintre noi? Poate că nu. Dar am zis că e atât de ușor să mănânci sâmburi, dacă ți-e voia, să aduni cuminte cojile în palmă și să le arunci în găleata cu gunoi, deci e atât de simplu să faci treaba asta de piețar nepieptănat cu eleganță, încât poate rândurile astea chiar mișcă gândul. Gândul că nu ești singur pe lume.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: