„Rolul optimizării rețelei școlare este să minimizăm numărul de copii care învață la simultan”

a declarat ministrul educației Daniel Funeriu vineri, la Gura Humorului „Reorganizarea inspectoratelor are un rol foarte important în ceea ce se va întâmpla în România, în educație, pe viitor”, a declarat vineri, la Gura Humorului, ministrul Daniel Funeriu, precizând că inspectoratele școlare trebuie să fie „mai funcționale, mai apte să răspundă oportunităților și necesităților”.
 

Daniel FUNERIU

Ministrul a precizat că fiecare județ va avea câte 10 posturi pentru aparatul administrativ al inspectoratului, iar fiecare inspectorat va fi structurat pe două departamente: „Un departament pentru descentralizare, rețea școlară și resurse umane și un departament pentru tot ceea ce înseamnă proces educativ, inspecție școlară și aspecte legate strict de educație. Numărul de inspectori pe proces educativ va fi în funcție de numărul de profesori din acel județ. Departamentul de inspecție școlară va avea atribuții de control al calității și va fi foarte activ pe calitatea procesului de învățământ. De asemenea, numărul de posturi pentru descentralizare și resurse umane va fi alocat tot în funcție de numărul de profesori din acel județ”. Ministrul educației a declarat că inspectorii celor două departamente vor avea trecute în fișa postului câteva atribuții clare, pentru a putea contribui la realizarea unei rețele școlare „corect făcute” și „efective bune la clasă”. „Asta înseamnă învățământ simultan cât mai redus. În județul Iași avem 5000 de copii care învață la simultan, în județul Suceava sunt cam 4000 de copii. Rolul optimizării rețelei școlare este să minimizăm numărul de copii care învață la simultan, să avem școli care au efective pe care le pot gestiona și să avem un număr cât mai mic de școli cu un număr nefiresc de mic de copii”. Daniel Funeriu a accentuat pe descentralizare, ca „politică esențială a ministerului”, de care se va ocupa unul din departamentele IȘJ, care va mai avea și rolul de a identifica resursa umană de calitate din sistemul de învățământ. „Am cerut inspectorului școlar general să identifice care sunt cei mai buni profesori, care sunt cele mai bune cadre didactice din fiecare județ, astfel încât ele, la rândul lor, să poată deveni mentori, să poată deveni formatori ai celorlalte cadre didactice. Aceasta va fi ocupația principală a departamentului de descentralizare și resurse umane”. Începând cu 1 septembrie, toate inspectoratele școlare se vor reorganiza conform unor organigrame noi, trimise deja de Ministerul Educației. Atât IȘJ, cât și structurile subordonate vor avea mai puține posturi, dar cifrele exacte vor fi cunoscute după ce se va finaliza reorganizarea rețelei școlare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: