5 suceveni din 100 nu au bani să-și plătească apa de la robinete

Inițiativa guvernamentală de anulare a penalităților îi încurajează pe bunii plătitori să nu-și mai achite facturile, atenționează Ștefan Groza, director general al ACET
 

Scutirea de la plata penalităților de întârziere a rău-platnicilor la serviciile de alimentare cu apă și canalizare este una populistă, dacă nu este corelată și cu unele facilități acordate societăților de utilități. Așa susține Ștefan Groza, directorul general al operatorului unic ACET Suceava, care face cunoscut că, deși facturile la apă potabilă, canalizare și tratare-epurare au valoare absolută mai mică decât cele de la apă caldă și încălzire, neachitarea la timp a acestora creează probleme financiare furnizorilor. Dl Groza pune în vedere că iniția-tiva guvernamentală de anulare a penalitățile beneficiarilor care își achită restanțele din ultimele 12 luni nu avantajează ACET, decât doar în măsura în care firma este scutită de majorările calculate, spre exemplu, de E.ON sau cele la obligațiile către bugetul de stat. „Aici ar trebui intervenit. Nu este o măsură care să ne avantajeze, fiind necesar să se închidă acest lanț, care să nu se oprească doar la segmentul populației”, reliefează dl Groza. Pe de altă parte, directorul general al ACET pune în vedere că aplicarea acestor prevederi legale îi va tenta și pe bunii plătitori, care nu-și vor mai onora obligațiile în ritmul de până acum. „Consider această măsură un pic populistă, ajutând, într-o primă fază, populația, dar având recul asupra noastră. Ea are efect pozitiv asupra celor care într-adevăr nu au bani, însă îi încurajează pe bunii plătitori să nu-și mai achite facturile”, atenționează Ștefan Groza, adăugând că există o categorie de 5% de populație care întâmpină greutăți la onorarea contravalorii serviciilor. ACET este operator unic pentru Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret și Solca. De la 1 iulie, cele 7 unități de servicii comunale livrează un metru cub de apă potabilă la prețul unic de 2,65 de lei (mai puțin TVA), iar pentru apa aruncată la canal, în vederea epurării, se percep 1,39 lei (fără TVA) pe metrul cub.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: