Peste 2000 de fermieri, beneficiari de subvenție europeană, au terenuri afectate de inundații

APIA a adunat înștiințări din 95 de localități, fiind afectate 2297,76 de hectare de teren arabil și 602,63 de hectare de pășuni și fânețe
 

Peste 2000 de înștiințări privind suprafețele agricole afectate de fenomenele meteorologice periculoase din ultima perioadă au făcut fermierii suceveni la centrul județean al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), informează directorul coordonator al instituției, Angela Coroleucă. Din totalul înregistrat de 2073 înștiințări, cele mai multe, respectiv 366, provin din Milișăuți, pentru o suprafață de 316,06 de terenuri agricole, dintre care 295,87 hectare arabile și 20,19 hectare cu pășuni și fânețe. De la Zamostea au fost înaintate 171 de asemenea documente, în cauză fiind 205 hectare arabile și 15 hectare de pășuni și fânețe, în timp ce de la Dolhasca au fost transmise 167 de înștiințări, pentru 205,29 hectare teren arabil și 10,47 hectare de pășuni și fânețe. În total, APIA a adunat înștiințări din 95 de localități, afectate fiind 2297,76 de hectare de teren arabil și 602,63 de hectare de pășuni și fânețe. Angela Coroleucă reamintește că, în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene, în cazul în care o exploatație agricolă a fost afectată de un caz de forță majoră, în termen de 10 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului, fermierului în cauză îi revine obligația de a se prezenta la APIA cu dovezile privind apariția cazului de forță majoră sau a circumstanței excepționale. „Cazurile de forță majoră sunt considerate calamitarea suprafețelor agricole, incapacitatea profesională pe termen lung a agricultorului, decesul fermierului, distrugerea accidentală a adăposturilor destinate creșterii animalelor, precum și epizootiile care afectează total sau parțial șeptelul”, relevă șefa APIA Suceava. Este important de menționat că fermierii care nu înștiințează APIA cu privire la apariția unui caz de forță majoră – în cazul nostru despre suprafețele inundate – riscă să piardă sprijinul financiar pe suprafață. Agricultorii cu terenuri afectate trebuie să transmită la APIA o înștiințare însoțită de mai multe acte doveditoare. În cazul în care suprafețele inundate nu se află în zonele declarate calamitate în baza unui act normativ național, fermierii vor anexa o copie după procesul-verbal de calamitate sau adeverința de la primărie și/sau o copie după procesul-verbal de constatare a pagubelor emis de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. Agricultorii ale căror culturi afectate se găsesc în perimetre declarate calamitate prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern vor transmite la centrul județean doar înștiințarea în cauză, fără alte acte doveditoare însoțitoare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI